Skip to main content

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο

H κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές στο έπακρον και να ολοκληρώσει τον ετήσιο στόχο για την άντληση 7 δισ. ευρώ.

Με έκδοση 7ετούς ομολόγου βγαίνει στις αγορές η Αθήνα, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το IFR.

Οι «πρώτες σκέψεις» για την αποτίμηση του τίτλου κάνουν λόγο για μια απόδοση περίπου στο 2,1%, σύμφωνα με το πρακτορείο.   

Η έκρηξη στα ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, σε πλήρη συγχρονισμό με την εικόνα στην Ευρώπη, συμπίπτει τόσο με το εγχώριο πολιτικό σκηνικό όσο και με τις διαθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει και πάλι την πολιτική της, εάν ο πληθωρισμός δεν επιταχυνθεί ή αν η ανάπτυξη απογοητεύσει, με νέες αγορές ομολόγων, μειώσεις επιτοκίων ή αλλαγές στην πολιτική της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές στο έπακρον και να ολοκληρώσει τον ετήσιο στόχο της για την άντληση 7 δισ. ευρώ. Ο στόχος της έκδοσης είναι πρωτίστως η προσέλκυση «ποιοτικών» επενδυτών και δευτερευόντως η τιμολόγηση, που δεν αναμένεται να υπερβεί το 2%.

Με την απόδοση του δεκαετούς να έχει διαμορφωθεί στο 2,30% και του πενταετούς στο 1,26%, η προβολή του επταετούς δείχνει ότι η έκδοση θα πρέπει να τιμολογηθεί χαμηλότερα από το 2% και πιο κοντά στην περιοχή του 1,85%-1,95%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά των ομολόγων περίμενε την έκδοση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Χαρακτηριστικά το εγχώριο δεκαετές υποχώρησε έως και οριακά χαμηλότερα του 2% πριν κινηθεί υψηλότερα, ενώ το πενταετές έφτασε στο 1% στις 4/7. Ταυτόχρονα, η συντηρητική επιλογή να μην κινηθεί η χώρα σε ομόλογα με περίοδο λήξεως μετά το 2032 έχει και αυτή τη σημασία της.

Toν Φεβρουάριο πέρυσι, στην προηγούμενη έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους 3 δισ. ευρώ (benchmark ομόλογο), το κουπόνι είχε απόδοση 3,375% στη λήξη (ΥΤΜ), με τη συνολική απόδοσή του να είχε διαμορφωθεί στο 3,5%. Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του ομολόγου σήμερα είναι πλέον στο 1,53%.

Στα στατιστικά στοιχεία της έκδοσης, πεδίο στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση στην τρέχουσα έκδοση, οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ από 210 επενδυτές. Όσον αφορά στον τύπο των επενδυτών, το 37,4% ήταν θεσμικοί επενδυτές, το 31,5% hedge funds και το 22,9% τράπεζες.

Στην πρόσφατη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, σε συντριπτικό ποσοστό η κατανομή έφτασε σε «πραγματικά χρήματα» και όχι σε hedge funds και διατέθηκε στο χαμηλότερο σημείο του εύρους της προ-τιμολόγησης.