Skip to main content

Άννα Ευθυμίου: Το λάθος της Αχτσιόγλου στη διαπραγμάτευση

Τι είπε η πολιτευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ για Αχτσιόγλου, Νοτοπούλου, ομαδικές απολύσεις, lockout, εκλογές και εργασιακά...

Ετοιμοπόλεμη για εκλογές όποτε χρειαστεί δηλώνει η Άννα Ευθυμίου, που σήμερα σε συνάντησή της με δημοσιογράφους, μίλησε για τα εργασιακά θέματα, που αποτελούν και την εξειδίκευσή της. Η νέα πολιτευτής της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης, δυο χρόνια μετά την πρώτη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο, στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, τονίζει σήμερα ότι είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη για την εκλογή της στη Βουλή και για την ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση του τόπου.

Το πολιτικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη δουλεύει σε φουλ ρυθμούς, ενώ και η ίδια έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της ως δικηγόρος στα εργασιακά θέματα. Αντίπαλο δέος στη σχεδόν συνομήλική της, υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου;

Η ίδια λέει ότι «ανήκουμε στην ίδια γενιά και σε καμιά περίπτωση δεν έχω να κάνω παρατηρήσεις για το νεαρό της ηλικίας της ή σεξιστικού περιεχομένου. Πιστεύω πως ως βιογραφικό έχει καλή επιστημονική κατάρτιση. Υστερεί όμως σε επίπεδο εμπειρίας. Όταν είσαι στο μέσο μιας τόσο σοβαρής διαπραγμάτευσης δεν καλείς τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς να σου δώσουν τις απόψεις τους. Αυτό έπρεπε να το έχεις φροντίσει από πριν. Οπότε αυτό σημαίνει είτε ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία, είτε ότι παρεκκλίνει των λεγόμενων 'κόκκινων γραμμών'». Μάλιστα, δήλωσε στη διάθεση του Θεόδωρου Καράογλου στα νέα του καθήκοντα ως αναπληρωτή τομεάρχη Εργασίας, εφόσον θελήσει να τη συμβουλευτεί.

«Τα νέα πρόσωπα θα αξιολογηθούν. Πρέπει να αξιολογούνται για το έργο και την προσφορά τους», τόνισε αναφερόμενη τόσο στην κ. Αχτσιόγλου, όσο και στη νέα υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου. Ειδικά για το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είπε: «Ελπίζω να μην είναι γραφείο λεζάντας ή γραφείο προβολής του κ. Τσίπρα, αλλά να κάνει δουλειά για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι θα το θεωρήσω χρήσιμο. Δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να είναι μέσω της ΔΕΘ ένας άμβωνας εξαγγελιών».

Για τις ομαδικές απολύσεις η κ. Ευθυμίου, που ως δικηγόρος συνέβαλε στην αποτροπή ομαδικών απολύσεων τρεις φορές από το μετρό Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι θεωρεί «υποχώρηση» να χάσει τη διοικητική έγκριση ο αρμόδιος υπουργός και σε καμιά περίπτωση δεν είναι σύμφωνη με την άρση ή την αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις. Δήλωσε ότι ο νόμος Βρούτση είναι η σωστή βάση.

Επίσης για το lockout στο συνδικαλιστικό νόμο τόνισε ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί, καθώς θα αποδυναμώσει τον όποιο συνδικαλισμό και την όποια εκπροσώπηση των εργαζομένων, ενώ τοποθετήθηκε υπέρ των κλαδικών κι όχι των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Η κ. Ευθυμίου, που χαρακτήρισε «μεγάλο σχολείο» τη θέση που είχε ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θεσσαλονίκης στο παρελθόν είπε πως από τη στιγμή που πολιτεύεται πλέον για την κεντρική πολιτική σκηνή λαμβάνει θέση και δράση σε όλα τα ζητήματα της πόλης, αλλά κυρίως στα ζητήματα που η ίδια έχει την εξειδίκευση και την εμπειρία της και δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει την πολιτική της πορεία βασισμένη στην ποιότητα του πολιτικού της λόγου. «Η κατοχή δημοσίων θέσεων δεν πρέπει να είναι ευκαιριακή, αλλά να είναι της ευθύνης και της προσφοράς. Ποτέ δεν είδα την κατοχή αξιωμάτων ή θέσεων ως ευκαιρία ανέλιξης. Πιστεύω πως η αξιολόγηση από τους πολίτες γίνεται αξιοκρατικά. Προσωπικά θεωρώ ότι εκφράζω την ανανέωση που είναι ζητούμενο όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά για όλα τα κόμματα. Ανανέωση δεν είναι μόνο η ηλικία. Το 'νέα' δε λέει τίποτα. Πρέπει να συνδυάζεται απαραίτητα με την ικανότητα. Πιστεύω πως η δική μου πολιτική υποψηφιότητα συμπλέει με τις αρχές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για ενδεχόμενες εκλογές το αμέσως επόμενο διάστημα έχω να πω ότι εγώ είμαι άλογο κούρσας και δεν τις φοβάμαι. Είμαι ετοιμοπόλεμη», σημείωσε.