Skip to main content

Άνω Πόλη: Προσφέρονται οικόπεδα με... πιάτο τη Θεσσαλονίκη - Οι τιμές

Στο μικροσκόπιο κατασκευαστικών εταιρειών η Άνω Πόλη - Σε τι τιμές πωλούνται οικόπεδα και μονοκατοικίες στην περιοχή - Πόσο κοστίζει η ανακαίνιση.

Τα λιθόστρωτα σοκάκια της Άνω Πόλης αναδίδουν άρωμα άλλων εποχών, ενώ οι μονοκατοικίες, στην πλειονότητα τους πλέον, πλήρως ανακαινισμένες, με «μπαλκόνι» όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο, προτρέπουν τον περαστικό να τις θαυμάσει.

Η Άνω Πόλη, μια περιοχή, με ξεχωριστό χρώμα και ομορφιά, διαθέτει μια σειρά από μνημεία της UNESCO, μεταξύ άλλων τη Μόνη Βλατάδων, τα βυζαντινά τείχη, το ναό της Αγίας Αικατερίνης, το βυζαντινό λουτρό, το Ναϊδριο Προφήτη Ηλία και τον Ναό του Αγίου Νικολάου Ορφανού.

Η ρυμοτομία της περιοχής ουδεμία σχέση έχει με το υπόλοιπο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς γλύτωσε από την πυρκαγιά του 1917 που κατέστρεψε την πόλη. Από το 1979 έχει κηρυχθεί από την πολιτεία ως παραδοσιακός οικισμός και συγκεντρώνει τους δικούς της φανατικούς οπαδούς. Με την ανοικοδόμηση που έχει ξεκινήσει σταδιακά σε όλη την πόλη μπαίνει στο μικροσκόπιο και κατασκευαστικών εταιρειών που αναζητούν ευκαιρίες με... πιάτο τη Θεσσαλονίκη.

Αν και η μετακίνηση είναι δυσχερέστερη σε σχέση με τις άλλες περιοχές της πόλης λόγω και της δυσκολίας εύρεσης πάρκινγκ, εντούτοις δεν είναι λίγοι οι Θεσσαλονικείς που θέλοντας να ζήσουν σε μια περιοχή με ιδιαίτερη ομορφιά, βγαλμένη από το παρελθόν, νιώθοντας πως ζουν στο κέντρο αλλά... απόκεντρα, ξεκινούν την αναζήτησή της επόμενης κατοικίας τους στην Άνω Πόλη.

Κάνοντας μια αναζήτησή σε ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων ο ενδιαφερόμενος θα ανακαλύψει πληθώρα οικοπέδων με χτίσματα εντός αυτών που είναι προς κατεδάφιση και χρονολογούνται στις αρχές του 20ου αιώνα, οικόπεδα στα οποία θα μπορούσαν να αναγερθούν σε οικοδομές με θέα, όπως αναφέρουν, από τον πρώτο όροφο στη θάλασσα, αλλά και μονοκατοικιών στην Άνω Πόλη. Μάλιστα η προσφορά για τα εν λόγω ακίνητα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Οι ενδιαφερόμενοι όπως λένε μεσίτες, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν περισσότερα από 80.000 ευρώ για την απόκτηση ενός τέτοιου ακινήτου, ενώ στο κυνήγι της αναζήτησης μπορεί να βρουν και ευκαιρίες με 40.000 ευρώ όταν πρόκειται για παλιά μονοκατοικία.

Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση για μια ριζική ανακαίνιση δεν αποκλείεται ο αγοραστής του ακινήτου να δαπανήσει άλλες 140.000 ευρώ προκειμένου να τη διαμορφώσει σε μια σύγχρονη κατοικία.

Παραδείγματα

Ενδεικτικές είναι οι αγγελίες που ακολουθούν και δίνουν μια τάξη μεγέθους για το τι μπορεί να ανακαλύψει κατά την αναζήτησή του ο εν δυνάμει αγοραστής στην Άνω Πόλη.

Αμφιθεατρικό οικόπεδο 202 τμ, στην περιοχή με κατοικία εντός αυτού, η οποία μπορεί να ανακαινιστεί ή να κατεδαφιστεί πωλείται προς 400.000 ευρώ.

Οικόπεδο 320 τ.μ., με θέα στο Θερμαϊκό, χωρίς κτίσμα εντός αυτού πωλείται προς 700.000 ευρώ.

Στα Κάστρα, οικόπεδο 105 τμ πωλείται προς 57.000 ευρώ, ενώ έτερο οικόπεδο 60 τμ στην εν λόγω περιοχή διατίθεται προς 29.900 ευρώ. Στο Τσινάρι, οικόπεδο 237 τ.μ., πωλείται προς 185.000 ευρώ, ενώ στις αρχές της Άνω Πόλης οικόπεδο 93 τμ πωλείται αντί του ποσού των  65.000 ευρώ.