Skip to main content

Αυτά είναι τα «κόκκινα σημεία» για πλημμύρες στο νομό Θεσσαλονίκης

Οι «κόκκινες» περιοχές για πλημμύρες, κατολισθήσεις και παγετό, όπως τις κατέγραψε η Πυροσβεστική. Ανέτοιμες οι υπηρεσίες λόγω έλλειψης πόρων

Τον κώδωνα του κινδύνου για πλημμύρες και κατολισθήσεις κρούουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς σε πολλά σημεία η περιοχή μοιάζει ανοχύρωτη, λόγω διαχρονικών ελλείψεων σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, επισημάνθηκαν οι σημαντικότατες ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό, με τον διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Πουλτίδη και τον προϊστάμενο της πολιτικής προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστο Μαμαρίκα να περιγράφουν την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες στο σύνολό τους δήλωσαν πως η προετοιμασία και η ετοιμότητα για τη χειμερινή περίοδο είναι ανεπαρκής, λόγω της έλλειψης πόρων και προσωπικού.

Γι' ακόμη μια χρονιά πάντως από την πιο κρίσιμη σύσκεψη προετοιμασίας έλαμψαν δια της απουσίας τους οι δήμοι, κάτι που σημείωσε ο κ. Μαμαρίκας, στηλιτεύοντας παράλληλα και το γεγονός ότι οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες των δήμων απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις των συντονιστικών οργάνων και έχουν ελλιπή ενημέρωση. Μνημόνια ενεργειών έχουν συντάξει μόνο 15 από τους 60 δήμους σε Μακεδονία και Θράκη, είπε ο κ. Μαμαρίκας!

Πάντως, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τόνισε πως καλώς επισημαίνει τα προβλήματα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, αλλά προτού ασκήσει κριτική οφείλει να εγκρίνει νωρίτερα τα κονδύλια που απαιτούνται για να μπορούν όλοι να κάνουν τη δουλειά τους...

Ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, Ηλίας Ζάχαρης, δήλωσε ότι «όλοι γνωρίζουν πως χρειάζονται έργα κι όχι μπαλώματα, αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα τα πληρώσει...».

Πάντως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρουσίασε χάρτη με τις περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων. Στο χάρτη είναι καταγεγραμμένοι οι χείμαρροι, οι τάφροι και τα ρέματα, που απειλούν με πλημμυρογενέσεις.

Ως «κόκκινα» σημεία στο νομό Θεσσαλονίκης για πλημμύρες η Πυροσβεστική θεωρεί τα εξής:

-Νέα Απολλωνία.

-Αγία Παρασκευή.

-Επαρχιακός δρόμος Σίνδου – βιολογικού καταρισμού, στην προέκταση της Μ. Αλεξάνδρου.

Οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεχτικοί επίσης στις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους χωρίς γέφυρα αναφέροντας τις περιοχές: Δεξαμενής Σταυρού και Γραφείου Δασικού Συνεταιρισμού, τα ρέματα Βαρνάβα, Κερασιάς – βιολογικού καθαρισμού, Μελισσουργού – Χολομώντα και Νέας Απολλωνίας, τη διάβαση του Γαλλικού ποταμού, στο σημείο της γέφυρας της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Αθηνών, τις διαβάσεις του ρέματος Διαβατών στη Μοναστηρίου λίγο πριν από την περιφερειακή οδό και της Διαλογής με την οδό Κρυστάλλη, στις διαβάσεις των ρεμάτων στην αγροτική περιοχή Ρυσίου, στο αγρόκτημα Θέρμης προς τους Ταγαράδες, στην περιοχή Eurotech κοντά στα γήπεδα ποδοσφαίρου και στην επέκταση της Θέρμης κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα.

Κίνδυνο με κατολισθήσεις αντιμετωπίζουν σημεία της Εγνατίας Οδού, όπως στο ύψος της Ρεντίνας και της Βόλβης και παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρίας για αποκατάσταση των προβλημάτων, η Πυροσβεστική σημειώνει ότι σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων η οδική αρτηρία μετατρέπεται σε... ποτάμι. Προσοχή πρέπει να δείχνουν οι πολίτες για κατολισθήσεις στο Μόδι και στα φράγματα Λαγκαδά, Θέρμης και Τριαδίου.

Οι εκτεθειμένες σε έντονα καιρικά φαινόμενα περιοχές είναι:

-Δυτικό Πολεοδομικό Συγκρότημα: Μενεμένη, Δενδροπόταμος, γέφυρα Αγίων Πάντων (στο σιδηροδρομικό σταθμό), πλατεία Δημοκρατίας και ρέμα Πολίχνης.

-Επαρχία Λαγκαδά: Καβαλάρι, Λαγκαδάς, Βρασνά, Σταυρός και Μελισσουργός.

-Ανατολικό Πολεοδομικό Συγκρότημα: οδός Γεωργίου Παπανδρέου, Φοίνικας, Άγιος Ιωάννης, ρέμα Τριανδρίας, Κρυονέρι και Μαλακοπή.

-Δυτική ύπαιθρος: Εχέδωρος, Άγιος Αθανάσιος και Χαλάστρα.

-Ανατολικές τουριστικές περιοχές: Θερμαϊκός, Μίκρα, Μηχανιώνα και Βασιλικά.

Κινδύνους από χιονοπτώσεις και παγετό αντιμετωπίζουν τα εξής σημεία:

-Νέα εθνική οδός Αθηνών Θεσσαλονίκης από γέφυρα ποταμού Λουδία μέχρι την περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης.

-Το τμήμα της Εγνατίας Οδού από τον κόμβο του ΤΙΤΑΝ μέχρι το Δερβένι.

-Το τμήμα της Εγνατίας Οδού από τον κόμβο Προφήτη μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα.

-Παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας από το Στίβο προς την Περιστερώνα και μέχρι την Απολλωνία.

-Το 31ο χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών.

-Στην οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών το τμήμα της Καρδίας.

-Ο άξονας Πανόραμα – Εξοχή στο ύψος του νοσοκομείου Παπανικολάου.

-Το τμήμα της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ως το τούνελ στα Κωνσταντινουπολίτικα.

-Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου από τον οικισμό Γαλήνη μέχρι το Ωραιόκαστρο.

-Το επαρχιακό οδικό δίκτυο Αγίου Βασιλείου προς Χορτιάτη και Αρδαμέρι.

-Το ορεινό επαρχιακό δίκτυο στην παλιά επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου προς Περιστερά, Λιβάδι, Πετροκέρασα και Ζαγκλιβέρι.

-Οι οικισμοί Πέντε Βρύσες, Όσσα και Βερτίσκος.

-Το τμήμα της επαρχιακής οδού Σοχού – Ασκού και από τη Νέα Μεσήμβρια προς Ξηροχώρι, στο ύψος των κεραιών.