Skip to main content

Ανοδικά η κλωστοϋφαντουργία, καθοδικά η ένδυση το α' τρίμηνο

Πώς διακυμάνθηκε η βιομηχανία ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο τρίμηνο του 2016 - Τι έγινε με εξαγωγές και εισαγωγές

Αντιφατική ήταν η πορεία του κλάδου ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΣΕΠΕΕ.

Η κλωστοϋφαντουργία παρουσίασε καλά αποτελέσματα, ενώ η ένδυση εμφάνισε σημάδια οπισθοχώρησης που οφείλονται κυρίως στην μικρή μείωση της κατανάλωσης και την μικρή αύξηση των εξαγωγών.

Ειδικότερα:
 
- Στην κλωστοϋφαντουργία η παραγωγή σημείωσε αύξηση 3,4%, ο κύκλος εργασιών άνοδο 2,4%, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,1%, οι εξαγωγές κατά 0,9% και οι εισαγωγές κατά 2,9%.
 
- Στην ένδυση, η παραγωγή σημείωσε πτώση 3,6%, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 1,1%, η απασχόληση κατά 0,3% και οι λιανικές πωλήσεις κατά 0,1%. Αντίθετα οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1% όπως και οι εισαγωγές (1%).
 
Η αξία των εξαγωγών στην ένδυση το πρώτο τρίμηνο του 2016 έφτασε τα 5,9 δις € και στην κλωστοϋφαντουργία τα 5,2 δις €. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις εξαγωγές προς την Κίνα 6,0% και τις ΗΠΑ 2,9%. Αντίθετα οι εξαγωγές προς την Ρωσία μειώθηκαν κατά 6,3%.
 
Οι εισαγωγές στην ΕΕ ανήλθαν σε 21 δις € στην ένδυση και σε 7,7 δις € στην κλωστοϋφαντουργία. Το Μπαγκλαντές κατέγραψε αύξηση εξαγωγών προς την ΕΕ κατά 10,4% και η Τουρκία κατά 8,7%. Αντίθετα οι εισαγωγές από την Κίνα κατέγραψαν πτώση 7,7% μετά από πολλά χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας.