Skip to main content

Ανοιγεί ο δρόμος για συμφωνία ΕΣΥ-ιδιωτικών ασφαλιστικών

«Δεν εξωραΐζουμε την κατάσταση, το ΕΣΥ κινδυνεύει να καταρρεύσει και με αυτό το νομοσχέδιο κάνουμε προσπάθεια να το συγκρατήσουμε, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον», δήλωσε η υπουργός Υγείας
«Δεν εξωραΐζουμε την κατάσταση, το ΕΣΥ κινδυνεύει να καταρρεύσει και με αυτό το νομοσχέδιο κάνουμε προσπάθεια να το συγκρατήσουμε, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Στόχος μας είναι η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, η αναβάθμιση και στήριξή του, καθώς και η εξοικονόμηση πόρων που μέχρι σήμερα έφευγαν προς τον ιδιωτικό τομέα».

Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Για έκθεση ιδεών, έκανε λόγο η ΝΔ, τονίζοντας την ανάγκη αναδιάταξης και αναδιάρθρωσης των δημόσιων νοσοκομείων, έντονες επιφυλάξεις εξέφρασε ο ΛΑΟΣ, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι με το νομοσχέδιο απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ.

Έμφαση έδωσε η υπουργός Υγείας στη δυνατότητα που θα έχει το ΕΣΥ να συνάπτει, σε κεντρικό επίπεδο, συμφωνίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, έτσι ώστε να παρέχονται υπηρεσίες προς τους πελάτες τους από τα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους.

Εκτίμησε, δε, ότι ένα 10%με 20% των πόρων που έφευγαν προς τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς θα καλύπτουν πλέον τη λειτουργία των ολοήμερων δημόσιων νοσοκομείων και αυτό, όπως είπε, θα είναι υπέρ και των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει μια καλή «μαγιά» 20 -25 νοσοκομείων που συντεταγμένα θα μπορούσαν από αύριο κιόλας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ολοήμερης λειτουργίας τους.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε η υπουργός τη διάταξη για τη χορήγηση κινήτρων, όπως η προσαύξηση μισθού κατά 10% για το διορισμό μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης:

- Δυνατότητα κάλυψης επιτακτικών αναγκών απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών από στρατιωτικούς γιατρούς ή υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ.

- Απόσπαση προς την περιφέρεια για συνυπηρέτηση συζύγων ιατρών του τακτικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού του ΕΣΥ.

- Θέσπιση μηνιαίας αποζημίωσης με σταθερό αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών ανά μήνα

- Καθιέρωση καθηκοντολογίου σε νοσηλευτές.

- Σύσταση γραφείου υποστήριξης πολίτη σε κάθε νοσοκομείο.