Skip to main content

Ανοίγει ο πρώτος Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Εγνατία Οδό

Την Κυριακή 1η Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο πρατήριο υγρών καυσίμων επί της Εγνατίας Οδού, στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων στον Πλάτανο Ημαθίας. Στην τελική ευθεία η ηλεκτρονική χρέω
του Αλέξη Μητάκη
mitakis@voria.gr

Την Κυριακή 1η Αυγούστου θα ανοίξει ο πρώτος Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Εγνατία Οδό στον Πλάτανο Ημαθίας με την έναρξη λειτουργίας του πρατηρίου υγρών καυσίμων της εταιρείας Avin. Παράλληλα, στα μέσα Αυγούστου αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τρεις ακόμη ΣΕΑ στην Εγνατία Οδό στο Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας, στο Αρδάνιο Έβρου και στο Σώστη Ροδόπης.

Επιπλέον, όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Εγνατίας Οδός ΑΕ», Αναστάσιος Μουρατίδης, σύντομα αναμένεται να δημοπρατηθούν ακόμη δύο ΣΕΑ στην Ήπειρο και στην Κεντρική Μακεδονία. «Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί άμεσα και μέσα στο 2011 να λειτουργούν στην Εγνατία Οδό έξι Σταθμοί», υπογραμμίζει.

Η κατασκευή του πρώτου σταθμού στον Πλάτανο Ημαθίας βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και οι οδηγοί που κινούνται στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη θα μπορούν από την Κυριακή να ανεφοδιάζονται με καύσιμα. Το πρατήριο στο ρεύμα προς Βέροια αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες, πιθανόν στις 10 Αυγούστου

Την εκμετάλλευση του ΣΕΑ, ενός από τα μεγαλύτερα στην Εγνατία Οδό έκτασης 1.400 τμ σε κάθε κατεύθυνση, έχουν αναλάβει μετά από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2007 η Avin και η Olympus Plaza.

Όπως δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Olympus Plaza, Νίκος Μουσές, ο ΣΕΑ, το συνολικό κόστος κατασκευής του οποίου ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, όταν θα έχουν ανοίξει όλα τα εμπορικά καταστήματα. Σύμφωνα με τον κ. Μουσέ, ο Σταθμός θα παρέχει υπηρεσίες, όπως καφέ, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, markets, παιδότοπους, business center, καταστήματα λιανικής πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και είδη δώρων.


Στην τελική φάση η ηλεκτρονική χρέωση στα διόδια

Η λειτουργία των σταθμών διοδίων κατά μήκους της Εγνατίας Οδού με ηλεκτρονική χρέωση είναι ο βασικός στόχος τόσο της εταιρίας, όσο και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με τον κ. Μουρατίδη, αυτή τη στιγμή είναι έτοιμοι δύο σταθμοί στα Μάλγαρα και στον Πολύμυλο, ενώ βρίσκεται στην τελική φάση η λειτουργία και των υπόλοιπων σταθμών και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. «Στόχος μας είναι η ηλεκτρονική χρέωση να μπει παντού, ούτως ώστε ο οδηγός να πληρώνει ανάλογα με την πορεία που εκτελεί πάνω στον αυτοκινητόδρομο», αναφέρει ο κ. Μουρατίδης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το σύστημα της «Βινιέτας» που είναι μορφή εισιτηρίου χρονοχρέωσης και όχι χιλιομετρικής χρέωσης και το οποίο θα το προμηθεύεται κανείς από το κινητό του ή μέσω Ίντερνετ.

Όσον αφορά στο κόστος των διοδίων, ο κ. Μουρατίδης τονίζει πως η χρέωση θα είναι περίπου 30%- 40% χαμηλότερη, σε σύγκριση με τους αυτοκινητόδρομους, όπου την εκμετάλλευση έχει ο παραχωρησιούχος.