Skip to main content

Ανοίγει πληγές η διεκδίκηση ελληνικών περιουσιών από Σκοπιανούς

Λίγο έλειψε να σημειωθούν επεισόδια μεταξύ των Σκοπιανών και κατοίκων του Λουτρακίου Αλμωπίας, συγγενών ως επί το πλείστον των φυγάδων, αφού αυτοί τώρα έχουν στην κατοχή τους τις διεκδικούμενες περιου
Το πρωί της Δευτέρας κατέφθασε στο Δημαρχείο Αριδαίας λεωφορείο από τα Σκόπια με 40 επιβάτες. Σκοπός της επίσκεψης των Σκοπιανών πολιτών ήταν η κατάθεση αιτήσεων για απόκτηση Πιστοποιητικού γέννησης, αίτημα το οποίο παραπέμφθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών. Το πιστοποιητικό θα τους χρησιμεύσει στη συμπλήρωση των εγγράφων που απαιτούνται, για την προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να διεκδικήσουν περιουσίες, οι οποίες δημεύθηκαν.

Οι πολίτες αυτοί είναι πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι αποκλείσθηκαν από τη διεκδίκηση περιουσιών με το νόμο 1540/1985 του Α. Παπανδρέου, του οποίου ζητούν την κατάργηση. Ο νόμος αυτός επιτρέπει μεν στους πολιτικούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να διεκδικήσουν τις δημευμένες περιουσίες τους, αποκλείει όμως όσους δεν είναι Έλληνες κατά το γένος. Έμειναν εκτός δηλαδή όσοι υποστηρίζουν ότι είναι «εθνικά Μακεδόνες» και όχι Έλληνες, μεταξύ των οποίων και μέλη της οικογένειας της συζύγου του, που ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου αρνήθηκε την κατ’ εξαίρεση έλευσή τους στην Ελλάδα.

Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται δεν είναι μόνον ηθικό -διότι «δικαιώνονται» συνειδητοί εχθροί του ελληνισμού-, αλλά και οικονομικό, αφού λίγο έλειψε να σημειωθούν επεισόδια μεταξύ των Σκοπιανών και κατοίκων του Λουτρακίου Αλμωπίας, συγγενών ως επί το πλείστον των φυγάδων, αφού αυτοί τώρα έχουν στην κατοχή τους τις διεκδικούμενες περιουσίες. Και παρατηρείται το τραγελαφικό, οι Έλληνες πολίτες της Αλμωπίας, που μέχρι χθες -υποκινούμενοι από ‘περίεργους φορείς’ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή- ζητούσαν τη ‘δικαίωση’ των συγγενών τους, τώρα που αντελήφθησαν ότι αυτή η ‘δικαίωση’ εμπεριέχει και απώλεια των περιουσιών τους βρίσκονται σε δυσχερή θέση, γι’ αυτό και παρ’ ολίγον τη Δευτέρα να είχαμε και ξυλοδαρμούς.

Οι Σκοπιανοί έχουν δύο συμμάχους στις διεκδικήσεις τους. Ο πρώτος είναι οι Τσάμηδες της Αλβανίας, οι οποίοι επίσης διεκδικούν περιουσίες από την περιοχή της Ηπείρου. Έχουμε πάντα κατά νου τη συνέντευξη του καταζητούμενου αρχηγού του ‘Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς’ στην εφημ. «Ελευθεροτυπία» προ επταετίας.

Μας είχε απειλήσει τότε ότι, αν δεν δικαιωθούν οι... 200 χιλιάδες Τσάμηδες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που θα προσφύγουν, τότε υπάρχει και ο ένοπλος δρόμος. Είναι νωπή άλλωστε στη μνήμη μας η εικόνα του ‘πολιορκημένου’ Προέδρου μας κ. Κ. Παπούλια στην Αλβανία, την οποία εγκατέλειψε εσπευσμένως.

Προ διετίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα Τίρανα εκπροσώπων του ‘Ουρανίου Τόξου’ με ομόλογο του αλβανικού κόμματος των Τσάμηδων -η οποία καλύφθηκε και από την αλβανική τηλεόραση-, κατά την οποία συμφωνήθηκε η συνεργασία και οι από κοινού ενέργειες επί του θέματος.

Ο δεύτερος σύμμαχος, είναι οι «προοδευτικοί» του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, πάντα πρόθυμοι στην υποστήριξη αιτημάτων που αποβλέπουν στη δημιουργία αναταραχών και εντάσεων. Πριν από ένα μήνα κατατέθηκε εισήγηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης (υπογεγραμμένη από τους κ.κ. Γκόραν Λίντμπλαντ, Έρικ Γιούγκερς, Μπλάγκοϊ Ζάζοφ, Ίβαν Ποπέσκου και Μπόρις Τσίλεβιτς, για να θυμούμαστε τα ονόματά τους) εναντίον της Ελλάδος. Οι ανωτέρω  ζητούν να επιτραπεί «στους εθνικά Μακεδόνες και τους άλλους, που είναι αποκλεισμένοι, να απολαύσουν τα δικαιώματα… » και εννοούν αυτά που παρέχονται στους ‘Έλληνες το γένος’, όπως αναφέρεται στο νόμο.

Οι Έλληνες βουλευτές, που πήραν το λόγο, ανέτρεψαν τα επιχειρήματα των ευαίσθητων βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η εισήγηση απορρίφθηκε, όπως και η δεύτερη, ολίγον τροποποιημένη που επανυποβλήθηκε. Θα επανέλθουν, όμως.

Ο Μακεδών