Skip to main content

Ανοίγει τις πόρτες το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Βουλγαρίας

Ο φορέας απαρτίζεται από το σύνολο των μεγάλων ελληνικών κι όχι μόνο επιχειρήσεων οι οποίες έχουν επενδύσει στη βουλγαρική οικονομία πάνω από 1,5 – 2 δισ. ευρώ και απασχολούν πάνω από 80.000 εργαζόμεν
Στην προσέλκυση άλλων τουλάχιστον 50 – 70 νέων μελών, ώστε συνολικά ο αριθμός τους να ξεπεράσει τα 200, προσβλέπει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Βουλγαρίας, το οποίο έχει ως στόχο να διευρύνει τις υπάρχουσες ισχυρές γέφυρες συνεργασίας των δύο χωρών.

Η δράση του φορέα, μάλιστα, αναγνωρίζεται από το σύνολο των παραγωγικών και πολιτικών δομών της χώρας, ως ενός σοβαρού συνομιλητή ακόμη και της τοπικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι απαρτίζεται από το σύνολο των μεγάλων ελληνικών κι όχι μόνο επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στη βουλγαρική οικονομία πάνω από 1,5 – 2 δισ. ευρώ και απασχολούν πάνω από 80.000 εργαζόμενους.

«Ανοίξαμε την πόρτα μας σε όλες τις εταιρείες που επιθυμούν να συνεργάζονται επιχειρηματικά με τις ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, γιατί πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο είναι πριν από όλα μια γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΕΣΒ, Ι. Πολυκανδριώτης και συμπληρώνει ότι ο στόχος που έχει τεθεί από τη διοίκηση, είναι να παράσχει την υποστήριξή της σε όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τη διεθνή και την τοπική οικονομία.

Μέχρι και την άνοιξη του 2009 το ΕΕΣΒ δεχόταν μόνο ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις στους κόλπους της. Ωστόσο, από τον Απρίλιο πέρυσι αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στο συμβούλιο και σε επιχειρήσεων άλλων εθνικών συμφερόντων, με την αρχή να γίνεται με κάποιες βουλγαρικές εταιρείες. Έτσι, ενώ στο τέλος του 2008 το συμβούλιο αριθμούσε 118 μέλη, όλα ελλαδικών, καθαρά, συμφερόντων, ένα χρόνο μετά, με την προσθήκη και ορισμένων μεγάλων βουλγαρικών εταιρειών, ο αριθμός των μελών έφθασε τα 154. «Φέτος θέλουμε να ξεπεράσουμε τα 200 μέλη», σημειώνει ο κ. Πολυκανδριώτης, δίδοντας το σήμα για περαιτέρω εξωστρέφεια του συνδέσμου και υπογραμμίζει ότι «το 2010 συνεχίζουμε να δουλεύουμε προς έναν ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο με τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Σχεδιάζουμε να εισάγουμε και νέες επιχειρηματικές εκδηλώσεις και σεμινάρια, με τις οποίες να βοηθήσουμε τα μέλη μας να ενημερώνονται για τις καινούριες τάσεις και εξελίξεις στον επιχειρηματικό κόσμο».

Πέρυσι, εξάλλου, το συμβούλιο οργάνωσε μια σειρά από επιχειρηματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις με μέλη της τοπικής κυβέρνησης όπως με τους υπουργούς Οικονομίας, Τ. Τράικοφ, περιφερειακής ανάπτυξης Ρ. Πλεβνέλιεβ, Εργασίας Τ. Μλαντένοφ, Παιδείας Σ. Ιγνάτοφ και εξωτερικών (τότε) Ρ. Ζέλεβα. Επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Γκ. Παρβάνοφ στη χώρα μας, το 2009, το Συμβούλιο οργάνωσε επαγγελματικό γεύμα στην Αθήνα, στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επενδυτών στη Βουλγαρία.