Skip to main content

Άνοιγμα στις ΗΠΑ από την εταιρία τροφίμων «Αφοι Πιτένη ΑΒΕΕ»

Άνοιγμα στην αγορά των ΗΠΑ επιχειρεί η βιομηχανία παραγωγής σαλατών, dressing, θαλασσινών, ψαρικών Aφοι Πιτένη με την εξαγωγή επώνυμων προϊόντων με το brand Oceanos Exclusive.
Κόντρα στην κρίση η εταιρία παραγωγής τροφίμων Αφοι Πιτένη ΑΒΕΕ κατάφερε με την ενίσχυση της εξωστρέφειας της να κλείσει το 2009 με αύξηση πωλήσεων και κερδών και να ατενίζει με αισιοδοξία το 2010, όπου θα επιχειρήσει εξαγωγικό άνοιγμα στην αγορά των ΗΠΑ, όπως δήλωσε στη Voria o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, κ. Δημήτρης Πιτένης.

Οι Αφοι Πιτένη, που το εφαλτήριο της βρίσκεται στο νομό Κοζάνης, το 2009 παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 9% και έτσι ο κύκλος εργασιών της θα διαμορφωθεί στα 2,4εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2008, ενώ τα κέρδη της θα είναι και αυτά αυξημένα. Ο κ.Πιτένης επισημαίνει ότι η όποια απώλεια από την εσωτερική αγορά μπορεί να καλυφθεί από τις εξαγωγές, που σήμερα αντιπροσωπεύουν το 16% του κύκλου εργασιών της. Η εταιρία εξάγει προς χώρες ευρωπαϊκές Γερμανία, Αυστρία Ιταλία, Ελβετία, Αλβανία, Κύπρο, Γαλλία και  Ισπανία. Τον επόμενο μήνα θα υλοποιήσει πειραματικά τις πρώτες εξαγωγές της στην αγορά των ΗΠΑ. Για το 2010 αισιοδοξεί ότι η εταιρία του θα παρουσιάσει περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της, καθώς πλέον δίνει έμφαση στις εξαγωγές.

Ειδικότερα η εταιρία παράγει τέσσερις κατηγορίες προιόντων όπως:
1) σαλάτες αλοιφές, μαγιονέζα, τυροσολάτα, σαλάτες θαλασσινών με το brand «Πιτένης»
2)  Θαλασσινά και ψάρια σε λάδι με το brand Oceanos
3) Διάφορα τουρσιά γεμιστά με το brand Mr Menios
4) Dressing μουστάρδας, κέτσαπ, κα με το brand name Diamond.

ξηγεί ότι στην αγορά των ΗΠΑ θα εξάγει πειραματικά υπερπολυτελείας προιόντα από πλευράς ποιότητας και συσκευασίας Oceanos exclusive , όπως φιλέτο σολομού, χταπόδι καπνιστό, καπνιστό χέλι και παστουρμά ψαριού. Αυτά θα είναι τα προϊόντα με τα οποία θα ξεκινήσει η πιλοτική εξαγωγή στην αγορά των ΗΠΑ η εταιρία Αφοί Πιτένη ΑΕΒΕ.

Η Ιαπωνία αναφέρει ότι αποτελεί τον επόμενο εξαγωγικό στόχο για την εταιρία. Στο παρελθόν επιχειρήθηκε κάποια συνεργασία αναφέρει, η οποία τελικά δεν ευοδώθηκε γιατί επήλθε μεγάλη υποτίμηση στο δολάριο, έναντι του ευρώ και πάγωσε η συνεργασία. 
Σήμερα η εταιρία παράγει 100 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων  με τους πλέον σύγχρονους τρόπους παραγωγής και σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας βασισμένη στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις. Τονίζει ότι οι σαλάτες αποτελούν τον leader στις πωλήσεις των προϊόντων της και έχουν μεγαλύτερο μερίδο στον κύκλο εργασιών της εταιρίας.


Αναφερόμενος στη φιλοσοφία της εταιρίας τονίζει ότι  είναι η συνεχής επανεπένδυση των κερδών και οι συνεχείς επενδύσεις  εκσυγχρονισμού και παραγωγής καινοτόμων προιόντων. Ως μια καινοτομία της εταιρίας αναφέρει ότι η Αφοι Πιτένη πρώτη εφάρμοσε στην Ελλάδα τη συσκευασία σε πλαστικό τάπερ το 1999.
Για την κρίση πιστεύει ότι οι εταιρίες τροφίμων παρουσιάζουν μεγαλύτερες «αντιστάστεις» απέναντι στην παγκόσμια αρνητική συγκυρία, συγκριτικά με τον κλάδο των κατασκευών και της ένδυσης. Εκτιμά ότι κατά την κρίση ο καταναλωτής περιορίζει μεν την κατανάλωση, αλλά γίνεται πιο εκλεκτικός, αγοράζει λίγα προιόντα, αλλά  πιο ποιοτικά προιόντα. Για την αγορά του εξωτερικού είπε ότι ο ίδιος ακόμη δεν βλέπει σημάδια ανάκαμψης, πέρα από το ότι ο καταναλωτής σταθεροποίησε τις αγορές του. Δηλαδή εξηγεί ότι σταμάτησε η μείωση της κατανάλωσης και σταθεροποιήθηκε. Για την Ελλάδα πιστεύει ότι θα αργήσει η ανάκαμψη, εκτιμά ότι ίσως το 2011 φανούν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.



H Αφοι Α. Πιτένη ΑΒΕΕ  ιδρύθηκε το 1973 με την επωνυμία "Αγαμέμνων Πιτένης" ξεκινώντας από ένα μικρό εργαστήριο 200 τ.μ. Χρειάστηκαν δύο χρόνια έρευνας έως ότου να ξεκινήσει την παραγωγή μόλις έξη ειδών εδεσμάτων. Η συνεχώς αυξανόμενη, με το πέρασμα των χρόνων, ζήτηση των προϊόντων της ανάγκασε την εταιρία να μεταφέρεται διαδοχικά σε όλο και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, επενδύοντας ταυτόχρονα και σε νέο εξοπλισμό.
Τον Δεκέμβριο του 1997, ολοκληρώνει τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής εδεσμάτων, με συνολικό εμβαδόν 14.000 τμ . και κτιριακές εγκαταστάσεις 2.800 τμ . προκειμένου να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες του εγχώριου και διεθνούς ανταγωνισμού. Τον Μάρτιο του 2003 οργανώνει  ένα κέντρο  διακίνησης των προϊόντων της στην Τρίπολη της Πελοποννήσου , με ιδιόκτητα φορτηγά και ολοκληρωμένο δίκτυο διανομής με εμβέλεια την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

Το 2008 δημιούργησε ένα ανάλογο κέντρο διακίνησης προιόντων στη Θεσσαλονίκη και τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσει σε ανάλογη επιχειρηματική κίνηση στην Αθήνα.΄Η Αφοι Πιτένη παράγει και προιόντα ιδιωτικής ετικέτας για κάποιες αλυσίδες. 
Τα προιόντα της εταιρίας διακινούνται μέσω αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όπως Βεροπουλος, Carrefour Μαρινόπουλος, Ατλάντικ,κλπ .