Skip to main content

Άνοιγμα των μπλόκων ζητεί η Κομισιόν

Έκκληση για ταχεία και αποτελεσματική λύση, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών, απευθύνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο. Παράλληλα, μηνύσεις κατά των
Έκκληση για ταχεία και αποτελεσματική λύση, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών, απευθύνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από επικοινωνία που είχε με το Βούλγαρο πρωθυπουργό.

Ο κ. Μπαρόζο καλωσόρισε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για να εξομαλυνθεί η κίνηση των προϊόντων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το όλο θέμα μπορεί να ξεπεραστεί σε συναινετική βάση.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται η ετοιμότητα της Επιτροπής να παράσχει κάθε νομική δυνατότητα για τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και επισημαίνεται ότι μπορούν να αποφευχθούν οι όποιες νομικές διαδικασίες που προβλέπονται και οι οποίες είναι εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο κ. Βούλγαρος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο για τις συνεχιζόμενες δυσκολίες που παρουσιάζονται για τη βιομηχανία της Βουλγαρίας και τη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.

Μηνύσεις κατά των μπλόκων

Αλλεπάλληλες μηνυτήριες αναφορές, με τις οποίες ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των αγροτών που στήνουν «μπλόκα», αλλά και κατά των αρμοδίων διωκτικών αρχών, επειδή δεν εμποδίζουν τον παράνομο αποκλεισμό των δρόμων και δεν προχωρούν σε συλλήψεις, υποβάλλουν διάφοροι φορείς και επιχειρήσεις προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), μεμονωμένες επιχειρήσεις (ξενοδοχειακές μονάδες), το πολιτικό κόμμα «Δράση» (του Στέφανου Μάνου) επιδιώκοντας την άσκηση δίωξης κατά παντός υπευθύνου.

Η ΠΟΞ επισημαίνει ότι ο κλάδος έχει περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση (λόγω και της οικονομικής κρίσης, της μείωσης κατά 16% των εσόδων το 2009), καθώς τα «μπλόκα» προκάλεσαν ήδη πολλές ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ έχουν σταματήσει οι κρατήσεις για το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Η «Δράση» επισημαίνει την κοινωνικοοικονομική αναταραχή της χώρας.