Skip to main content

«Άνοιξε αυλαία» το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με μια ιδιαίτερη και απρόβλεπτη ταινία ντοκιμαντέρ - αυτή του Δανού Κάσπαρ Αστρουπ Σρένερ με τίτλο «Η εφεύρεση του δόκτορα Νάκαματς», άνοιξε χθες, Παρασκευή, την αυλαία του για 12η συνεχή χρονιά το Φε
Με μια ιδιαίτερη και απρόβλεπτη ταινία ντοκιμαντέρ - αυτή του Δανού Κάσπαρ Αστρουπ Σρένερ με τίτλο «Η εφεύρεση του δόκτορα Νάκαματς» - και τον ίδιο τον 82χρονο δόκτορα Νακαμάτσου παρόντα, άνοιξε χθες, Παρασκευή, την αυλαία του για 12η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Παρόντες στην τελετή έναρξης ήταν οι υφυπουργοί Θεοδώρα Τζάκρη και Σπύρος Βούγιας αλλά και ο σκηνοθέτης και πρώην πρόεδρος του φεστιβάλ Κινηματογράφου Θόδωρος Αγγελόπουλος .

Στις ομιλίες του η διευθύντρια του φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάκη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Δημήτρης Ειπίδης αναφέρθηκαν στο ντοκιμαντέρ χαρακτηρίζοντας το ως «ύψιστη μορφή εναλλακτικής ενημέρωσης» και ευχαρίστησαν την Πολιτεία και το ΥΠΠΟ για την οικονομική τους στήριξη στη διοργάνωση.

Στο φετινό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που θα διαρκέσει ως τις 21 Μαρτίου θα προβληθούν 189 ελληνικές και ξένες ταινίες στο πλαίσιο των ενοτήτων «Οψεις του κόσμου», «Καταγραφή της μνήμης», «Πορτρέτα - Ανθρώπινες διαδρομές», «Μικρές αφηγήσεις», «Μουσική» καθώς και «Πλανήτης σε κίνδυνο», «Ιστορίες του Αιγαίου», «Αφρικανικές ιστορίες» ενώ ειδικά φέτος θα προβληθούν ταινίες στο πλαίσιο αφιερωμάτων στον πολωνό κινηματογραφιστή Κριστόφ Κισλόφσκι και τον Ολλανδό - «πατέρα του ντοκιμαντέρ» Γιόρις Ιβενς, τον πολωνό δημιουργό του ντοκιμαντέρ Αντρέι Φίντικ και το σύγχρονο πολωνικό ντοκιμαντέρ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η προβολή τριών ταινιών (από την Τσεχία, τις ΗΠΑ και τη Δανία) που αναφέρονται στην «άγνωστη» χώρα των 23 εκατομμυρίων ψυχών- τη Βόρειο Κορέα που ζει τις τελευταίες δεκαετίες σε ιδιότυπο πολιτικό καθεστώς.

Στην - εκτός συναγωνισμού εναρκτήρια ταινία, η κάμερα του Δανού σκηνοθέτη ακολουθεί τον διάσημο Ιάπωνα εφευρέτη Δρ. Νακαμάτς στην καθημερινότητα του, λίγες μέρες πριν τον γιορτασμό των 80ων γενεθλίων του.

Ο Γιοσίρο Νακαμάτσου - γνωστός ως Δρ. Νάκαματς - είναι μια καλτ προσωπικότητα της Ιαπωνίας, με περισσότερες από 3.400 πατέντες στο ενεργητικό του μεταξύ των οποίων την εφεύρεση της δισκέτας. Στόχος του -όπως υποστηρίζει στην ταινία- είναι το να επιμηκύνει το όριο ζωής -αρχικά το δικό του αλλά και των υπολοίπων ανθρώπων- ως τα 144 χρόνια.

Οι προβολές του 12ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ πραγματοποιούνται στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» και τέσσερις αίθουσες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.