Skip to main content

Άνοιξε η αυλαία του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομίας στις Σέρρες

Με παραδοσιακά εδέσματα και συνταγές από το νομό Σερρών, με κύριο συστατικό το ρύζι, άνοιξε χθες βράδυ η αυλαία του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομίας, που διεξάγεται στις Σέρρες.
Με παραδοσιακά εδέσματα και συνταγές από το νομό Σερρών, με κύριο συστατικό το ρύζι, άνοιξε χθες βράδυ η αυλαία του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομίας, που διεξάγεται στις Σέρρες. Εκατοντάδες καλομαγειρεμένες νοστιμιές από τις γυναίκες των πολιτιστικών συλλόγων του νομού, στρώθηκαν στο τραπέζι και διαγωνίστηκαν για το βραβείο της καλύτερης παραδοσιακής συνταγής, από την κριτική επιτροπή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Το παρών στα εγκαίνια του3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομίας, έδωσε και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με θέμα την ανάδειξη ζητημάτων και προβλημάτων, αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Ανεξαρτήτως της οικονομικής κρίσης, θα είχαμε προβλήματα φέτος στον τουρισμό», τόνισε ο κ.Νικητιάδης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είχαμε ήδη κρίση στον τουρισμό, γιατί είχαμε επαναπαυτεί» .

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τις βραβεύσεις των συμμετεχόντων πολιτιστικών συλλόγων για τις γαστρονομικές τους δημιουργίες, ενώ πλαισιώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από την Μακεδονία και την Ελλάδα.

Σήμερα το απόγευμα θα ακολουθήσει ημερίδα Γαστρονομικού και Πολιτιστικού Τουρισμού, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, όπου θα συμμετάσχουν συγγραφείς και ερευνητές της γαστρονομίας του πολιτισμού καθώς και αρχιμάγειροι, καθηγητές πανεπιστημίων, καλλιτέχνες, λαογράφοι, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, ενώ αναμένεται να παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, Γιώργος Πουσσαίος.

Εξάλλου όλα είναι έτοιμα για την αυριανή τελευταία μέρα του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, όπου οι Σερραίοι σκοπεύουν να παρασκευάσουν το μεγαλύτερο ρυζόγαλο του κόσμου, διεκδικώντας για τρίτη συνεχή χρονιά την καταγραφή τους στο βιβλίο ρεκόρ Guinness.

Το ρυζόγαλο θα παρασκευαστεί σε καζάνι διαμέτρου 2,50 μέτρων και ύψους 1 μ., ενώ το βάρος του θα ξεπεράσει τους τρεις τόνους, ώστε να καταρρίψει το υπάρχον ρεκόρ των δύο τόνων.

Για την παρασκευή του ρυζόγαλου θα συνεργαστούν οι ζαχαροπλάστες και εστιάτορες του νομού, καθώς και γνωστοί αρχιμάγειροι. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι 300 κιλά ρύζι, 2 τόνοι γάλα, 400κιλά ζάχαρη, 1200 λίτρα νερό, 60-70 κιλά κορν φλαουρ και μπόλικη κανέλλα.