Skip to main content

Ανούσιες οι συναντήσεις επιχειρηματιών με Τσίπρα-Μητσοτάκη για Σκόπια

Τα θέματα που καίνε τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι άλλα. Από την υπερφορολόγηση και την ποινικοποίηση του κέρδους, μέχρι τη γραφειοκρατία.

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη με επιχειρηματίες και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βορείου Ελλάδος.

Κοινό σημείο των δύο συναντήσεων –αν και από διαφορετική οπτική- η Συμφωνία των Πρεσπών με τους βόρειους γείτονες. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στα Σκόπια για επίσημη επίσκεψη και θα συναντήσει στο Μακεδονία Παλάς βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες που είναι διατεθειμένοι να τον συνοδεύσουν, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τις προοπτικές του ελληνικού επιχειρείν στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και να τους αναλύσει τη στρατηγική που τον οδήγησε στη συμφωνία. Προφανώς ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει προς όφελος του την επιχειρηματική αποστολή, που θα τον συνοδεύσει, ώστε να αναδείξει τα δυνητικά οικονομικά οφέλη.

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, στο Grand Hotel, θα συναντήσει εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ώστε να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα με τις εμπορικές ονομασίες που έχουν ήδη δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία πριν από λίγες ημέρες αποκάλυψε –χωρίς, όμως, ονόματα- ότι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις που μετείχαν σε εκθέσεις στην Κίνα αντιμετώπισαν την άρνηση των οργανωτών να τους αφήσουν να χρησιμοποιήσουν για τα προϊόντα χαρακτηρισμούς που είναι παράγωγά του όρου Μακεδονία. Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης θα ακούσει αντιρρήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα θελήσει να αναδείξει τα προβλήματα, ώστε να καρπωθεί πολιτικά οφέλη.

Οι δύο πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της χώρας και μονομάχοι στις επερχόμενες εκλογές μέσα από τις συγκεκριμένες επαφές κάνουν τη δουλειά τους. Μια δουλειά χρήσιμη για τον καθένα από τους δύο. Ενδεχομένως –μέχρι ενός ορισμένου σημείου- χρήσιμη και για τις επιχειρήσεις και για την ελληνική οικονομία. Όσοι Έλληνες μπορούν να κάνουν δουλειές στα Σκόπια στην παρούσα συγκυρία πράττουν άριστα, ενώ όποιος θέλει να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την μακεδονική ταυτότητα των προϊόντων τους να το ξεπεράσουν, επίσης πράττει άριστα. Μόνο το αποτέλεσμα θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση, κάτι που χρειάζεται χρόνο για να επέλθει.

Το μελαγχολικό της υπόθεσης –διότι υπάρχει η γκρίζα πλευρά, στην Ελλάδα βρισκόμαστε, είναι ότι οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες θα συναντήσουν τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη όχι για τα κρίσιμα και φλέγοντα ζητήματά τους, αλλά για μια υπόθεση δευτερεύουσας σημασία. Διότι, αφενός μέχρι σήμερα στα Σκόπια όσοι ήθελαν να κάνουν δουελιές έκαναν. Ακόμη κι αν κάποιος «ανακάλυψε» την αγορά του βόρειου γείτονα το 2019 θα μπορούσε να κάνεις δουλειές ανεξαρτήτως της όποιας συμφωνίας για το ονοματολογικό και τα υπόλοιπα. Αφετέρου, είναι αμφίβολο εάν η όποια παρέμβαση από την Ελλάδα μπορεί να λύσει προβλήματα εμπορικών ονομασιών. Εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό θα συμβεί μέσω των διαπραγματεύσεων που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι εξαιρετικά αμφίβολο. Επομένως, οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν αυξημένα προβλήματα που ήδη είχαν στις διεθνείς αγορές μέχρι σήμερα και τα οποία θα αντιμετωπίσουν όπως μέχρι σήμερα. Από τις μεθόδους μάρκετινγκ μέχρι τα δικαστήρια.

Τα θέματα που καίνε τις ελληνικές επιχειρήσεις –ιδιαιτέρως τις επιχειρήσεις του Βορρά- είναι άλλα. Από την υπερφορολόγηση και την ποινικοποίηση του κέρδους, μέχρι τη γραφειοκρατία, το υπερσυγκεντρωτικό κράτος και τις μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες τύπου αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9% με μία τροπολογία τριών σειρών. Γι’ αυτό, όμως, σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη χρόνος δεν θα υπάρχει. Ούτε από τον κ. Τσίπρας, ο οποίος ως κυβέρνηση αποφεύγει να ακούει γκρίνιες και να συζητάει για τα δυσάρεστα. Ούτε, όμως, από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποδείξει ότι σε αυτά τα θέματα που άπτονται του δημοσιονομικού πεδίου μιλάει μόνο από κειμένου παραθέτοντας προτάσεις και διαβεβαιώνοντας ότι θα τις εφαρμόσει όταν κυβερνήσει. Σε αυτό που λέμε ανοιχτή κουβέντα κανείς τους δεν είναι… ανοιχτός.

Δύο συναντήσεις που αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την πραγματικότητα στη χώρα. Το πολιτικό σύστημα δεν είναι συντονισμένο με την κοινωνία και κυρίως με την ιδιωτική οικονομία και παραγωγή. Αν και σε διαφορετικό βαθμό –για να μην αδικούμε δεν είναι όλοι ίδιοι- τα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα είναι στοχοπροσηλωμένα στην εξουσία. Ο ένας την έχει και δεν θέλει να τη χάσει. Ο άλλος τη διεκδικεί βασίμως και δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία. Η πολιτική επικυριαρχία είναι αυτή τη στιγμή το παν. Και το άπαν! Τα υπόλοιπα –η ανάπτυξη της χώρας, η δημιουργία θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος, η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας και άλλα τέτοια… δευτερεύοντα- έπονται των εκλογικών σχεδιασμών και μαγειρεμάτων. Καλό Σεπτέμβρη –ελέω ΔΕΘ- και βλέπουμε.