Skip to main content

Ανταγωνιστικότητα: Η αβεβαιότητα ξηλώνει τη βελτίωση του 2014

Χάνεται μέσα σε λίγους μήνες η άνοδος επτά θέσεων που πέτυχε η ελληνική οικονομία το 2014. Δραματικό μήνυμα από τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ.
Μία καλή και ταυτόχρονα μία κακή είδηση για την ελληνική οικονομία, ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης.  Σύμφωνα με το  ελβετικό Institute for Management Development, που μετράει την ανταγωνιστικότητα, η Ελλάδα, το 2014, ανέβηκε 7 θέσεις στη κλίματα της ανταγωνιστικότητας. Αυτή είναι η καλή είδηση, η κακή είναι ότι αφορά το 2014.
 
Η ιδιωτική οικονομία  από την περίοδο που ξεκίνη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ως σήμερα δέχεται τέτοια πλήγματα, που έχουν φέρει τις επιχειρήσεις σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι ήταν το 2012, επειδή πλέον «έχει ξοδευτεί το λίπος που υπήρχε ενώ εξαντλήθηκε και η δύναμη της αδράνειας, έστω, που τις κρατούσε όρθιες», τόνισε ο κ. Σαββάκης. 
 
Στο διάστημα αυτό, και κυρίως από τις εκλογές και μετά, εξανεμίστηκαν οι ελπίδες της διοίκησης του ΣΒΒΕ για κάτι καλύτερο. «Η συμφωνία με τους δανειστές θα γίνει, γιατί πρέπει και πιθανότατα θα γίνει άμεσα, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει «ένα ατύχημα τον Ιούνιο». 
 
Το «ατύχημα» βεβαίως θα είναι η μη σύναψη συμφωνίας και η ρήξη. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, με σημαντικότερα για όλες, τη ρευστότητα και την αύξηση του ενεργειακού κόστους. 
 
«Οι επιχειρήσεις της Ελλάδας δεν κρίνονται με βάση τη δική τους απόδοση, αλλά από την απόδοση της χώρας. Πάγια τακτική των προμηθευτών  πλέον είναι η συμπερίληψη ρήτρας εθνικού νομίσματος στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ και, ακόμη χειρότερα, από τους πελάτες η απαίτηση για εγγυήσεις καλής εκτέλεσης των παραγγελιών», τόνισε ο κ. Σαββάκης. 
 
Σε περίπτωση «ατυχήματος» δε, η βορειοελλαδική οικονομία θα πληγεί περισσότερο γιατί χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα. 
 
Για τους βορειοελλαδίτες παραγωγούς, η ιδιωτική επιχείρηση έχει φτάσει στο απροχώρητο και η κυβέρνηση θα πρέπει να πράξει τα αυτονόητα, να εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να βάλει μπρος την παραγωγική ανασυγκρότηση βάσει στοχευμένης πολιτικής αλλά και να δώσει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, όπως η επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ. 
 
«Ανακοινώνουν την καταβολή μισθών και συντάξεων, αλλά κανείς δε μιλάει για τα 4,5 δις. που χρωστάει το κράτος στις επιχειρήσεις, που δεν έχουν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους. Μιλάνε για νέους φόρους, όταν η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί και δε μιλάνε για μείωση των δαπανών».
 
Η διοίκηση του ΣΒΒΕ έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ενώ επισημαίνεται ότι τα όσα θετικά έχουν συμπεριληφθεί στο σχετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ακόμη δεν έχουν περάσει σε φάση υλοποίησης.
 
Η ανταγωνιστικότητα το 2014
 
Οι εξελίξεις σχεδόν μονοπώλησαν τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, στη διάρκεια της παρουσίασης, η οποία  όμως είχε να δείξει σημαντικά ευρήματα παρότι αυτά αφορούσαν το τελείως διαφορετικό οικονομικό τοπίο του 2014.
 
Από το ΙMD, που μετρά την ανταγωνιστικότητα σε 61 χώρες,  καταγράφηκε μία βελτίωση της θέσης της Ελλάδας, το 2014, σε αυτή τη διεθνή κατάταξη. Συγκεκριμένα:
 
H ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά επτά (7) θέσεις και το 2014 κατατάσσεται στην 50η θέση μεταξύ 61 χωρών από την 57η την οποία κατείχε την προηγούμενη χρονιά.
 
Για τη συνολική κατάταξη, λαμβάνονται υπόψη τέσσερις βασικές κατηγορίες δεικτών. 
 
-Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην 58η θέση, βελτιώνοντας κατά 2 θέσεις της κατάταξή της από το 2013.
 
-Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα διατηρεί την 57η θέση που είχε καταλάβει και το προηγούμενο έτος, παραμένοντας στην τελευταία πεντάδα των 61 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα.
 
-Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται σημαντική άνοδος. Συγκεκριμένα, η θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά 11 θέσεις, και πλέον η Ελλάδα κατατάσσεται 43η από την 54η θέση και, τέλος, 
 
-Στην κατηγορία των «Υποδομών» καταγράφεται επίσης βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας κατά 4 θέσεις: συγκεκριμένα από την 39η θέση του 2013, η χώρα μας κατατάσσεται στην 35η θέση. 
 
Όπως κανείς εύκολα συμπεραίνει, «την παρτίδα» για την ανταγωνιστικότητα της χώρας, «έσωσαν» οι επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση και ο δημόσιος τομέας, παρά τις παρεμβάσεις που επιχειρήθηκαν, έμεινε στα ίδια.
 
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι χώρες που σχετικά πρόσφατα εντάχθηκαν σε δυτικού τύπου συστήματα οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως Σλοβακία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβενία, ξεπερνάνε την Ελλάδα σε όρους ανταγωνιστικότητας. 
 
Τέλος, στη πρώτη τριάδα της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες, βρίσκονται ΗΠΑ, Χονγκ – Κόνγκ και Σιγκαπούρη,  ενώ οι λιγότερο ανταγωνιστικές είναι η Αργεντινή, η Ουκρανία και τελευταία η Βενεζουέλα.