Skip to main content

Ανταλλαγή μαθητών χωρών της ΕΕ με το 1ο Δημοτικό Ευκαρπίας

Το πρόγραμμα έχει να κάνει με την διαφορετικότητα, που όμως η διαφορετικότητα αυτή συγκλίνει στο ότι όλοι τελικά είμαστε ίδιοι.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο: "Other, Alike, The Same" θα υποδεχθεί τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 εκπαιδευτικούς και μαθητές δημοτικού από την Ισπανία (Colegio Santa Cruz-Guadalajara), την Ιταλία (I.C. 4o C.D. Bregante-S.M. Volta-Monopoli), τη M. Βρετανία (Stanley Primary School-Blackpool) και τη Ρουμανία (Scoala Gimnaziola Tiberiu Morariou-Salva), οι οποίοι θα φιλοξενηθούν έως και την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο τίτλος του προγράμματος καθώς και οι δραστηριότητες που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2016, έχουν να κάνουν και να τονίσουν τη διαφορετικότητα, που όμως η διαφορετικότητα αυτή συγκλίνει στο ότι όλοι τελικά είμαστε ίδιοι.

"Ίδιοι μέσα στη διαφορετικότητα. Διαφορετικοί άνθρωποι, από διαφορετικά σχολεία, με διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα,  μιλώντας και γράφοντας σε διαφορετικές γλώσσες, με διαφορετικές ιδέες, αντιλήψεις και απόψεις, συνεργάζονται, δημιουργούν, δραστηριοποιούνται, ανταλλάσσουν επισκέψεις, γνωρίζονται μεταξύ τους, συζητούν, ανέχονται, πράττουν, γνωρίζουν άλλους τόπους, πολιτισμούς, ήθη και έθιμα, ακόμη και θρησκείες,  αλληλοεπιδρούν. Αφουγκραζόμενοι αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να είμαστε «άλλοι», να είμαστε διαφορετικοί, αλλά τελικά όλοι είμαστε το  «ίδιο». Είμαστε Άνθρωποι. Αυτό μας ενώνει. Μας ενώνει επίσης το ότι είμαστε μέλη μιας μεγάλης κοινότητας, της ευρωπαϊκής. Νιώθουμε ότι όλοι μας ανήκουμε σε μια μεγάλη οικογένεια, αποκτούμε ευρωπαϊκή συνείδηση, γινόμαστε Ευρωπαίοι Πολίτες. Τα παιδιά, οι μαθητές αποκτούν ταυτότητα, δεν νιώθουν μόνα ή απομονωμένα, αντιλαμβάνονται ότι ζούμε όλοι μαζί σε ένα μεγάλο κράτος με δημοκρατία, με σεβασμό στον άνθρωπο, στην ιδιαιτερότητα, στη διαφορετικότητα: Other, Alike, The Same", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ήδη, μαθητές του δημοτικού, έχουν επισκεφθεί την Monopoli-Ιταλία και τη Guadalajara-Ισπανία και τώρα δηλώνουν έτοιμοι να "ανταποδώσουμε τη φιλοξενία αυτή, να τους γνωρίσουμε τον τόπο μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την παράδοσή μας, τα ήθη και τα έθιμά μας και αυτό που σε καμιά γλώσσα του κόσμου δεν υπάρχει, το ελληνικό φιλότιμο".