Skip to main content

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης: Διαδήλωση στη μνήμη του Παύλου Φύσσα το Σάββατο

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καλεί σε διαδήλωση το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στην Καμάρα, ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Σε διαδήλωση το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.00 το απόγευμα στην Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα και και στο συλλαλητήριο που οργανώνουν αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές κινήσεις, σωματεία, κοινότητες μεταναστών και φοιτητικοί σύλλογοι για τον ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, το Σάββατο 9 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης:

Οκτώ χρόνια μετά από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και ένα χρόνο μετά από την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, το κίνημα ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό ξαναβγαίνει στους δρόμους. Η φασιστική ακροδεξιά στάθηκε στο πλευρό του συστήματος ενάντια στους λαϊκούς εργατικούς αγώνες, καλώντας σε εμφύλιο των φτωχών, στοχοποιώντας όποιον αγωνίζεται. Βάζει στο στόχαστρο τους μετανάστες και πρόσφυγες, τους πιο χτυπημένους από την κρίση, αλλά και κάθε «διαφορετικό» και ανυπεράσπιστο.

Εχθροί της ελευθερίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων θέλησαν να γίνουν το συμπλήρωμα της κρατικής καταστολής ενάντια στο λαό. Όμως το εργατικό - λαϊκό κίνημα και η αντιφασιστική δράση τους έβαλε φραγμό. Οι νεοναζί προσπαθούν να ξαναβγούν από τις τρύπες τους, όπως έδειξαν οι αντιδράσεις για την περιοδεία της κούκλας Αμάλ και η συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις κατά των εμβολίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ τους στρώνει το έδαφος. Δεν είναι τυχαίες οι επιλογές της κυβέρνησης της κρατικής καταστολής, του αυταρχισμού και των διώξεων που θεωρεί την πανδημία «ευκαιρία» για να επιτεθεί στους εργαζόμενους και την κοινωνία. Η πρόσφατη ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ Μπογδάνου αποτελεί αντιγραφή κίνησης που είχε κάνει ο χρυσαυγίτης Παναγιώταρος. Το χάιδεμά του από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την υπουργοποίηση όλων των παλιών βουλευτών του ΛΑΟΣ (Πλεύρης, Βορίδης, Γεωργιάδης), δείχνει το πόσο μακριά φτάνουν τα ακροδεξιά ανοίγματα Μητσοτάκη.

Το ρατσιστικό δηλητήριο δεν εκφράζει την κοινωνία, όπως προπαγανδίζουν ασύστολα τα ΜΜΕ της «λίστας Πέτσα». Ενθαρρύνεται και υποθάλπεται από την πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.. Είναι πρόκληση ο Μητσοτάκης να συνεργάζεται με τον Ερντογάν, μετά την ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, για να αποκλειστούν οι πρόσφυγες από την Ευρώπη, προεκτείνοντας τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016. Είναι πρόκληση εκατομμύρια κατατρεγμένοι άνθρωποι, γυναίκες προσφύγισσες με ανήλικα παιδιά, χιλιάδες ανάπηροι θύματα των πολεμικών συγκρούσεων να δαιμονοποιούνται ως «εισβολείς» από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ οι οποίες συμμετείχαν στους αιματοβαμμένους πολέμους που ρήμαξαν τις χώρες, τα σπίτια και τις ζωές τους.

Ήρθε η ώρα, ενάντια στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που παίζουν διαρκώς το παιχνίδι του ρατσισμού και της ακροδεξιάς υψώνοντας φράχτες και τείχη, να διεκδικήσουμε ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά, άσυλο, στέγη, πρόσβαση στην δημόσια υγεία και ένταξη όλων των προσφόπουλων στα σχολεία. Να απαιτήσουμε να σταματήσει η σπατάλη εκατομμυρίων για Ραφάλ, φράκτες και πανεπιστημιακή αστυνομία.