Skip to main content

Αντάρτικο Καμμένου για τη φορολόγηση των μικρών ζυθοποιίων

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας διαμηνύει πως το κόμμα του θα καταψηφίσει τη διάταξη για την αύξηση της φορολογίας στις μικρές ζυθοποιίες.

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Άμυνας και προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, προκάλεσε η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και προβλέπει την αύξηση της φορολογίας στις μικρές ζυθοποιίες.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εταίρος διαμηνύει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη, αδειάζοντας μάλιστα την κυβέρνηση, καθώς, όπως υποστηρίζει, το συγκεκριμένο μέτρο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των προαπαιτουμένων της συμφωνίας.


 

Τι προβλέπει η επίμαχη διάταξη

 

Όπως προβλέπεται το νομοσχέδιο, τροποποιείται από 1/1/2016 το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την μπίρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, των οποίων η παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως. Ειδικότερα, ο μειωμένος συντελεστής αυξάνεται:

- από το 50% στο 55% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 15.000-50.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,

- από το 50% στο 60% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 50.000-100.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,

- από το 50% στο 75% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.