Skip to main content

Αντέχει χωρίς τους πολιτικούς η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης;

Θα είχε ενδιαφέρον να το δοκιμάζαμε κάποια στιγμή. Να δούμε, αντέχει η Έκθεση χωρίς τους πολιτικούς; Γιατί για το αντίστροφο δεν τίθεται θέμα...

Σχεδόν κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται ο ίδιος προβληματισμός: θα πρέπει ή όχι να έρχονται στη Θεσσαλονίκη οι πολιτικοί αρχηγοί στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως; Η παρουσία τους εξυπηρετεί ή βλάπτει το θεσμό και την πόλη;

Τον επανέφερε ξανά χθες στο δημοτικό συμβούλιο ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει προτείνει να διαχωριστεί το πολιτικό από το εμπορικό σκέλος της διοργάνωσης και οι πολιτικοί να έρχονται στη Θεσσαλονίκη εκτός περιόδου ΔΕΘ.

Είχε προηγηθεί προ εβδομάδας ανάλογη αναφορά του Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος δεσμεύτηκε, μάλιστα, πως θα αναλάβει και σχετική πρωτοβουλία.

Αφορμή για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης αποτέλεσαν όσα συνέβησαν φέτος το Σάββατο των εγκαινίων, στο συλλαλητήριο για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», με την αλόγιστη και ασύμμετρη χρήση χημικών κατά μιας μικρής ομάδας μπαχαλάκηδων. Βεβαίως, συνήθως, μόλις πέφτει η αυλαία της διοργάνωσης οι συζητήσεις σταματούν και οι όποιες εξαγγελθείσες πρωτοβουλίες λησμονούνται. Για να επανέλθουν μετά ένα χρόνο.

Ωστόσο, θα είχε ενδιαφέρον να το δοκιμάζαμε κάποια στιγμή. Να δούμε, αντέχει η Έκθεση χωρίς τους πολιτικούς; Γιατί για το αντίστροφο δεν τίθεται θέμα. Οι πολιτικοί αντέχουν και χωρίς τη ΔΕΘ. Άλλωστε, για τους περισσότερους εξ αυτών η άνοδος στη Θεσσαλονίκη είναι μια βαρετή διεκπεραίωση, για δε τους πρωθυπουργούς, κυρίως για εκείνους που βρίσκονται προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας τους, είναι μια δυσάρεστη περιπέτεια. Το είδαμε φέτος με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν τόλμησε να ξεμυτίσει από το ξενοδοχείο, το είδαμε παλιότερα και με τους προκατόχους του.

Όμως πολύ φοβάμαι ότι χωρίς την παρουσία των πολιτικών η ΔΕΘ θα χάσει κάτι από την αίγλη της. Θα πάψουν να είναι στραμμένα πάνω της τα φώτα της πανελλήνιας δημοσιότητας. Διότι η ΔΕΘ είναι κυρίως «κλίμα». Είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό γεγονός για την πόλη και δευτερευόντως εκθεσιακό και εμπορικό.   

Αν χαλάσει το κλίμα, αν βγάλεις από το κάδρο τις πολιτικές παρουσίες, κυρίως του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι αν αφαιρέσεις και τις καθημερινές συναυλίες, αυτό που θα ‘χει μείνει στο τέλος δεν θα είναι σίγουρα το ίδιο ελκυστικό. Και πάντως, θα ‘ναι σίγουρα πολύ διαφορετικό.

Ωστόσο, ο προβληματισμός δεν είναι αβάσιμος. Όμως, για να είναι παραγωγική η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με έναν τρόπο θεσμικό, με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, των βασικών φορέων της πόλης και φυσικά και της ΔΕΘ HELEXPO. Και στο τέλος, εάν η πόλη αποφασίσει πως δεν θέλει τους πολιτικούς στα πόδια της, την περίοδο της Εκθέσεως, ας αναλάβει την ευθύνη να το προχωρήσει.