Skip to main content

Κανένα ενδιαφέρον για ταξίδια στα τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης

Τα μικρά και νοικοκυρεμένα πρακτορεία εκτιμάται πως θα επιβιώσουν, αρκεί να πάρει μπρος ο τουρισμός - Eν αναμονή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα παραμένουν τα τουριστικά πρακτορεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς όσο δεν ανακοινώνονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία τόσο το τοπίο παραμένει θολό και άγνωστο.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr o πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Βύρων Θεολόγης, «βρισκόμαστε σε αναμονή, τα τουριστικά πρακτορεία είμαστε στη μέση. Όλα όσα ακούγονται επί του παρόντος είναι εικασίες. Από τα υγειονομικά μέτρα,  θα εξαρτηθεί η εξέλιξη του υπολοίπου της σεζόν. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, ποια θα λειτουργήσουν, με τι πληρότητα θα πραγματοποιούν πτήσεις οι αεροπορικές εταιρείες. Υπάρχουν σειρά ερωτηματικών που χρειάζεται να απαντηθούν για να μπορούμε να πουλήσουμε, όταν έρθει η ώρα, το όποιο ταξιδιωτικό πακέτο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τώρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από εν δυνάμει τουρίστες, ούτε σε επίπεδο ενημέρωσης καθώς παραμένει άγνωστη η ημερομηνία σταδιακής επαναδρομολόγησης των πτήσεων αλλά και πως θα λειτουργήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες.  

Με τα τουριστικά γραφεία  να μην έχουν, επί του παρόντος, αντικείμενο εργασίας, η όποια εργασία πραγματοποιείται  από το σπίτι, ενώ οι εργαζόμενοι τους βρίσκονται σε αναστολή. Μάλιστα δεδομένου πως η αναστολή των εργαζομένων λήγει τις επόμενες ημέρες,  ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης ευελπιστεί να δοθεί η δυνατότητα από τα συναρμόδια υπουργεία να διατηρήσουν, για ένα ακόμη μήνα, το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολή.

Η πρόταση αυτή έχει διατυπωθεί και από τον ΣΕΤΕ με επιστολή προς υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Τουρισμού.

Στην ερώτηση αν στο ορίζοντα είναι ορατά λουκέτα σε τουριστικά γραφεία, δεδομένου πως είναι από τις πλέον πληττόμενες επιχειρήσεις εξαιτίας του κορωνοϊού, ο κ. Θεολόγης εκτιμά πως τα τουριστικά γραφεία που βρίσκονται στο δυναμικό της Ένωσης, δεδομένου πως είναι μικρές και νοικοκυρεμένες, όπως τις χαρακτηρίζει, επιχειρήσεις, θα κατορθώσουν να επιβιώσουν τους επόμενους μήνες, αρκεί φυσικά να ξεκινήσει να κινείται ο τουρισμός, έστω και με άλλες, από αυτές που γνωρίζουμε, ταχύτητες.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά μέσο όρο τα μέλη της Ένωσης, που σε Μακεδονία και Θράκη αριθμούν τα 220 γραφεία και στη Θεσσαλονίκη τα 120, απασχολούν από 1 έως 3 άτομα.

Τι θα γίνει με τον εισερχόμενο τουρισμό

Σε ό,τι αφορά,  πάντως τον εισερχόμενο τουρισμό - δεδομένου πως φέτος η παρτίδα θα παιχτεί κατά κύριο λόγο με τον εσωτερικό - η κατάσταση κάθε άλλο παρά αισιόδοξη διαγράφεται, καθώς όλες οι μεγάλες αγορές για την Ελλάδα, όπως είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αμερική, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης, η σκανδιναβική αγορά δέχεται ισχυρό πλήγμα από την πανδημία εξαιτίας του συστήματος «ανοσίας της αγέλης» που υιοθέτησαν οι χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Δυνητικές αγορές για εφέτος είναι οι χώρες που διαχειρίζονται αποτελεσματικά την εξάπλωση της πανδημίας, όπως το Ισραήλ, η Αυστρία, η Κύπρος, αλλά και τα Βαλκάνια, από όπου προέρχεται μεγάλο κομμάτι εισερχόμενου τουρισμού μέσω οδικών αφίξεων.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η Ρωσία, λόγω και της μη καταγραφής των κρουσμάτων. Δεδομένου ότι οι αγαπημένοι προορισμοί των Ρώσων, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ισπανία, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξάπλωσης του κορωνοϊού, εκτιμάται πως θα στραφούν στην Ελλάδα.

Κοινή εκτίμηση, πάντως, είναι ότι η περίοδος «πλήρους επαναφοράς» του παγκόσμιου τουρισμού στην προ της πανδημίας περίοδο και στις επιδόσεις του 2019 θα είναι μεγάλη και δεν αποκλείεται να διαρκέσει έως και τρία χρόνια!