Skip to main content

Με αντοχές στον τελευταίο δύσκολο μήνα της πανδημίας ο δήμος Θεσσαλονίκης

Αξιοσημείωτη είναι η σταθερότητα στους επιδημιολογικούς δείκτες της πανδημίας, που καταγράφει ο δήμος Θεσσαλονίκης από την αρχή Σεπτεμβρίου έως σήμερα

Σταθερή επιδημιολογική εικόνα επί ένα μήνα εμφανίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, βάσει της εβδομαδιαίας ενημέρωσης του ΕΟΔΥ. Ενεργά κρούσματα και νοσηλείες σε εβδομαδιαία βάση παραμένουν στα ίδια επίπεδα, παρά την επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού, παρά τη ΔΕΘ, παρά το άνοιγμα των σχολείων και τον ερχομό των φοιτητών.

Ο κεντρικός δήμος της Θεσσαλονίκης, όπως φαίνεται κι από τα στοιχεία που δημοσιεύει ανελλιπώς η Voria.gr κάθε εβδομάδα για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης, εμφανίζει αξιοσημείωτη σταθερότητα, με τις αυξομειώσεις στα ενεργά κρούσματα να μην είναι σοβαρές και να εξαρτώνται κυρίως από τον αριθμό των τεστ που γίνονται κάθε εβδομάδα. Οι νοσηλείες, που είναι και το κρίσιμο δεδομένο, παραμένουν στο ίδιο επίπεδο δίχως εξάρσεις και συνεπώς ο κεντρικός δήμος δεν είναι αυτός που πιέζει το σύστημα υγείας, το οποίο, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι υγειονομικοί πλησιάζει στα όριά του.

Το πρόβλημα προφανώς είναι εκτός κεντρικού δήμου, ενώ η όποια πίεση στα νοσοκομεία προέρχεται από τη νοσηλεία πολλών εκτός νομού περιστατικών.

Η κατάσταση που επικρατεί δεν διαφέρει και πολύ από την περσινή. Την ίδια εποχή πέρσι επικρατούσε επίσης η ίδια εικόνα, με τα πρώτα σημάδια της έξαρσης να εμφανίζονται στα δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος και στη συνέχεια να εξαπλώνονται σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και σε όλο το νομό. Διχογνωμία υπάρχει μεταξύ των ειδικών για τη συμβολή του τριημέρου των εκδηλώσεων της 26ης – 28ης Οκτωβρίου στην έξαρση της πανδημίας στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πορεία φαίνεται να είναι ανάλογη με πέρσι κι αυτό που ανησυχεί τους αρμόδιους, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε ο εμβολιασμός, είναι πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τον φετινό Νοέμβριο.

Μένοντας στον δήμο Θεσσαλονίκης, η σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ καταγράφει 1.623 ενεργά κρούσματα, από τα οποία 164 νοσηλεύονται.

Τα νούμερα είναι πανομοιότυπα με τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Συγκεκριμένα:

-27 Σεπτεμβρίου: 1.606 ενεργά κρούσματα – 171 νοσηλείες

-20 Σεπτεμβρίου: 1.710 ενεργά κρούσματα – 164 νοσηλείες

-13 Σεπτεμβρίου: 1.522 ενεργά κρούσματα – 146 νοσηλείες

-6 Σεπτεμβρίου: 1.707 ενεργά κρούσματα – 141 νοσηλείες

«Έξαρση» μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν ανατρέξει στην τελευταία μέτρηση του Αυγούστου (ενημέρωση στις 30 του μήνα) όταν είχαν καταγραφεί 1.900 ενεργά κρούσματα στον κεντρικό δήμο, από τα οποία σε νοσηλεία ήταν 188.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ενώ τα σχολεία λειτουργούν από τις 13 Σεπτεμβρίου, μέχρι σήμερα δεν έχει κλείσει κανένα στον δήμο Θεσσαλονίκης, λόγω κορωνοϊού. Κι αυτό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αφού μόνο στον κεντρικό δήμο καταγράφονται 33.000 μαθητές. Οπότε προς το παρόν τα σχολεία, ο μαθητικός πληθυσμός και οι εκπαιδευτικοί δεν δείχνουν να δημιουργούν εστία διασποράς της νόσου.

Συνεπώς, οι όποιες ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα στον δήμο Θεσσαλονίκης επικεντρώνονται στην αυξημένη κινητικότητα, καθώς ο κεντρικός δήμος είναι αυτός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη, είτε για λόγους εμπορικούς, είτε διασκέδασης, είτε εστίασης, είτε εργασίας, είτε αναψυχής κτλ.