Skip to main content

Άνθιμος: Μας έβλαψε που κράτος και εκκλησία πορεύονταν μαζί;

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο ίδιος εξεπλάγη αρχικά με την ανακοίνωση αφού δεν γνώριζε τίποτα

Δεν βλέπει προεκλογική πολιτική συμφωνία πίσω από τα όσα είπαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο ίδιος εξεπλάγη αρχικά με την ανακοίνωση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ξαφνικά, κι ενώ είχα ανοικτά την τηλεόραση σχεδόν τυχαία, είδα, άκουσα κι έμεινα άφωνος από το νέο της υπογραφής του προσυμφώνου. Και καθώς είμαι δεύτερος στην ιεραρχία, είπα από μέσα μου «για να μην το γνωρίζω, κάτι συμβαίνει εδώ».

«Μας έβλαψε σε τίποτα τόσα χρόνια που κράτος κι εκκλησία πορεύονταν μαζί; Υπήρξε κάποια σύγκρουση;», αναρωτήθηκε στην ερώτηση κατά πόσο η διακριτότητα των ρόλων θα επιτρέψει στην Εκκλησία να επιτελέσει το έργο της με περισσότερη αυτονομία.

Αναφερόμενος στο τί θα συμβεί την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, οπότε και για το θέμα αυτό θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επεσήμανε πως «μας ενδιαφέρει πρωτίστως ο λαός και η πατρίδα. Αν διασφαλίζονται αυτά, μπορούμε να είμαστε πιο επιεικείς»