Skip to main content

Ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα θα διαθέσει η Βραζιλία

Ο στρατός της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τέθηκε «σε συναγερμό» για να αποτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων της Βενεζουέλας.

Ανθρωπιστική βοήθεια θα διαθέσουν το Σάββατο οι αρχές της Βραζιλίας κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα στο πλαίσιο μιας επιχείρησης σε «συντονισμό με τις ΗΠΑ», όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης προεδρίας.

Η βοήθεια, κυρίως τρόφιμα και φάρμακα, «θα είναι διαθέσιμη στο βραζιλιάνικο έδαφος, στην Μπόα Βίστα και στην Πακαράιμα, για να παραληφθεί από την κυβέρνηση του (σ.σ. αυτοανακηρυγμένου προέδρου) Χουάν Γκουαϊδό, από φορτηγά της Βενεζουέλας που θα οδηγούν πολίτες της Βενεζουέλας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, ο στρατηγός ε.α. Οτάβιου Σαντάνα ντο Χέγκου Μπάχους.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εναντιώνεται στην είσοδο της βοήθειας στη χώρα του, ενώ χαρακτηρίζει την επιχείρηση το προοίμιο μίας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στρατός της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τέθηκε «σε συναγερμό» για να αποτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων της Βενεζουέλας και την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει προσωρινά αποθηκευτεί σε παραμεθόριες περιοχές. Απέρριψε την απαίτηση να αποκηρύξει τον πρόεδρο Μαδούρο που προβάλλουν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας από περίπου 50 κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Βραζιλίας.

Δεκάδες τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έστειλαν οι ΗΠΑ έχουν αποθηκευθεί στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, κοντά στη συνοριακή γέφυρα Τιενδίτας, την οποία έχουν αποκλείσει στρατιώτες.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν πως έκλεισαν το βράδυ της Τρίτης τα θαλάσσια σύνορα με το νησί Κουρασάο, όπου αναμενόταν αεροσκάφος από το Μαϊάμι με αμερικανική βοήθεια.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, περίπου 700.000 εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Γκουαϊδό και πρόκειται να μεταβούν το Σάββατο με λεωφορεία στα σύνορα για να πάνε να φέρουν τη βοήθεια.

Δεν έχει δοθεί πάντως μέχρι στιγμής καμία διευκρίνιση για την τακτική που θα ακολουθήσουν για να αντιμετωπίσουν τα μέτρα που λαμβάνει ο στρατός.