Skip to main content

Ανθρωποφυγόκεντρος: Ιατρική με τεχνολογία... NASA στη Θεσσαλονίκη

Σύμπραξη ιατρικών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων της Θεσσαλονίκης για το Εργαστήριο Εφαρμογών Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Τα ευεργετικά οφέλη της Ανθρωποφυγόκεντρου (κοντού βραχίονα) στην ανθρώπινη υγεία εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ευρώπη η σύμπραξη ιατρικών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 11 π.μ. η Euromedica-Aρωγή Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Διαστημικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (GASMA-SR), το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής Θεσσαλονίκης (AeMC) και το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Η Ανθρωποφυγόκεντρος ως μέσο της Ιατρικής Αποκατάστασης». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Euromedica- Αρωγή Θεσσαλονίκης, στις οποίες και θα φιλοξενείται η συσκευή.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Εργαστηρίου Εφαρμογών  Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι παραπάνω φορείς.

Τι είναι η Ανθρωποφυγόκεντρος

Η Ανθρωποφυγόκεντρος είναι μια φυγοκεντρική συσκευή, η οποία μέχρι σήμερα εφαρμόζεται στα εργαστήρια της NASA και της ESA και αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της έλλειψης βαρύτητας στους αστροναύτες. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη γίνεται η χρήση της στον τομέα της αποκατάστασης ασθενών, ηλικιωμένων και υγιών ατόμων.

Ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η εφαρμογή της ανθρωποφυγοκέντρου στον άνθρωπο έχει τα παρακάτω βασικά οφέλη:

Τη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος (J.M.Evans 2018, Diaz A, 2018).

Την βελτίωση του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος

Τη βελτίωση του αιθουσαίου συστήματος και της αστάθειας βάδισης

Την αύξηση της αερόβιας ικανότητας (VO2max) LiXT1, (2017) για άσκηση.

Οι παθήσεις που μπορούν να επωφεληθούν από την ανθρωποφυγόκεντρο είναι:

1. Νοσήματα μυοσκελετικού (κακώσεις, μυοπάθειες, οστεοπόρωση, σύνδρομα κινητικού νευρώνα κλπ.)

2. Νευρολογικά νοσήματα (εγκεφαλικά, νευροπάθειες, εγκεφαλική παράλυση κλπ.)

3. Μεταβολικά νοσήματα (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης κλπ.)

4. Διαταραχές του αιθουσαίου συστήματος (αστάθεια βάδισης, πτώσεις ηλικιωμένων κλπ.)

5. Τραυματικές κακώσεις αθλητών για γρήγορη αποκατάσταση

6. Καρδιολογικά νοσήματα (ορθοστατική υπόταση κλπ.)

7. Αναπνευστικά νοσήματα (Διαταραχές ύπνου, ΧΑΠ, κ.λ.π)

8. Αιματολογικά νοσήματα  

Σημειώνεται ότι το Εργαστήριο Εφαρμογών Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Αποκατάστασης που σύστησαν οι εν λόγω φορείς θα ασχοληθεί ερευνητικά -εκτός των άλλων- και με τις επιπτώσεις της έλλειψης κίνησης και άσκησης στην υγεία ασθενών, αλλά και υγιών ατόμων και ηλικιωμένων.

Οι έρευνες θα εστιάσουν στον έλεγχο όλων των συστημάτων (καρδιολογικό, μυοσκελετικό, νευρολογικό, διαταραχές ύπνου, αστάθεια βάδισης, πτώσεις ηλικιωμένων, κλπ) και εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων της ανθρωποφυγοκέντρου για την αποκατάσταση αυτών. Η διάρκεια θεραπείας των ασθενών και ο βαθμός επιτάχυνσης της βαρύτητας θα εξατομικεύεται ανάλογα με το πρόβλημα.

Οι συγκεκριμένες τεχνικές θα συνδυαστούν με άλλες μεθόδους που ήδη αναπτύσσονται και μελετώνται από την ερευνητική ομάδα, όπως προγράμματα και συστήματα σωματικής και νοητικής ενδυνάμωσης , καθώς και εφαρμογές εικονικής και μικτής πραγματικότητας.

Πρόγραμμα Ομιλιών

11:00-11:05  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ-  ΦΩΤΙΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, Διοικητικός Διευθυντής Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Euromedica Αρωγή Θεσσαλονίκης

11:05-11:30 ΒΑΡΥΤΗΤΑ- ΚΙΝΗΣΗ-ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΤΩΣΕΙΣ- ΙΩΑΝΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ, πρ. Διευθύντρια Βιοεπιστημών της NASA, USA, Πρόεδρος Thirdage LLC

11:30-11:45 ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟN - ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΟΥΡΤΙΔΟΥ – ΠΑΠΑΔΕΛΗ, Ειδικός Πνευμονολόγος, Ειδικός Αεροδιαστημικής Ιατρικής, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αεροδιαστημικής Ιατρικής Διαστημικών Ερευνών Θεσσαλονίκης , Διευθύντρια του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής (ΥΠΑ) Θεσσαλονίκης , Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Αστροναυτικής (ΙΑΑ)

11:45-11:55 ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ- ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΜΙΔΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής Α.Π.Θ., Μέλος του Τομέα Βιοεπιστημών της Παγκόσμιας Ακαδημίας Αστροναυτικής (ΙΑΑ), Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ)

11:55-12:00 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΦΡΑΝΤΖΙΔΗΣ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ, Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής Α.Π.Θ

12:00-12:05  ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ- ΠΑΤΕΝΤΑ- ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΔΕΛΗΣ, Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών

12:05-12:10 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ -  ΑΣΦΑΛΕΙΑ- ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ, Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού

12:10-12:20 ΑΡΩΓΗ -ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΠΑΚΑΣ, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Euromedica Αρωγή Θεσσαλονίκης - Φυσίατρος - Ειδικός Ιατρός Αποκατάστασης

12:20-12:30 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

12:30-13:30 ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΥ