Skip to main content

Στρασβούργο: Ανθρωποκυνηγητό για τον 29χρονο που σκότωσε 3 άτομα(vid)

Ο 29χρονος δράστης, μεγαλωμένος στο Στρασβούργο, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 12 τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς χθες βράδυ στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Στρασβούργου.

Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και μετέδωσαν τον πανικό που επικράτησε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ αστυνομίας και δράστη.

Oι αρχές της χώρας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 29χρονου ενόπλου.

Ο δράστης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι Γάλλος υπήκοος, με καταγωγή από το Μαρόκο και το όνομά του είναι Σερίφ Σεκάτ, ενώ η φωτογραφία του άρχισε να κυκλοφορεί στα ΜΜΕ.

Προτού διαφύγει, ο ένοπλος τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών μιας στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Κατά το επιτελείο, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

Κατά πληροφορίες ο δράστης, που χαρακτηρίζεται «τρομοκράτης» και ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές, βρισκόταν υπό παρακολούθηση και το πρωί εντοπίστηκε το κρησφύγετό του με εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά. Συγκεκριμένα, συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών.



Ο 29χρονος δράστης, μεγαλωμένος στο Στρασβούργο,σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα που διενεργείται στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν. Ο 29χρονος διέφυγε τις πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια εισβολής της αστυνομίας στο διαμέρισμά του. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν και χειροβομβίδες, οι οποίες κατασχέθηκαν. 

Έγιναν προσπάθειες γιο τον εντοπισμό και τη σύλληψή του μέχρι το βράδυ που εμφανίσθηκε στο κέντρο του Στρασβούργου με ότι πυρομαχικά είχε και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος έσπευσε αμέσως επιτόπου κατ' εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο ένοπλος είναι γνωστός στις αρχές για τη διάπραξη κακουργημάτων, υποθέσεις του «κοινού ποινικού δικαίου».

Σύμφωνα με τον Καστανέρ, 350 άνδρες, ανάμεσά τους μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, αναζητούν τον ένοπλο.

Ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ενεργοποιήθηκε νωρίτερα με εντολή του Γάλλου πρωθυπουργού, του Εντουάρ Φιλίπ, το διυπουργικό κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσεων. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Μακρόν εξέφρασε την «αλληλεγγύη του προς το έθνος».

Η γαλλική κυβέρνηση εξάλλου αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών στο πλαίσιο του σχεδίου Vigipirate μετά την επίθεση, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον Καστανέρ, οι αρχές θα απαγορεύσουν όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην πόλη του Στρασβούργου για να διευκολυνθεί η επιχείρηση των αρχών για τη σύλληψη του δράστη. Όλα τα σχολεία στην πόλη θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά οι γονείς μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι εάν το επιθυμούν, πρόσθεσε.

Αποκλεισμένο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, έχει αποκλειστεί. Ευρωβουλευτές, εργαζόμενοι και δημοσιογράφοι έχουν περιοριστεί μέσα στο κτήριο, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ήταν ο στόχος μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης, που όμως απετράπη, τον Δεκέμβριο του 2000. Γενικά φρουρείται αυστηρά και υπάρχουν εκτενή μέσα επιτήρησής της.