Skip to main content

Αντιδήμαρχος Παρισιού: «SOSτε το Νερό» από τους ιδιώτες

Γιατί η επικεφαλής της δημοτικής επιχείρησης που διαχειρίζεται την ύδρευση στο Παρίσι κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

της Άννης Καρολίδου

Οι τιμές του νερού στον δήμο του Παρισιού είναι χαμηλότερες κατά 40% σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και τα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας όπου η διαχείριση γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη η Αν Λε Στρατ αντιδήμαρχος Παρισίου.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η κίνηση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ «SOSτε το νερό», σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, η κα Λε Στρατ, που είναι επικεφαλής της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης του Παρισιού(Eau de Paris), μετέφερε την εμπειρία επαναδημοτικοποίησης του νερού στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Την εκδήλωση να σημειωθεί ότι  παρακολούθησε και ο εκπρόσωπος της Suez, της γαλλικής εταιρείας- μετόχου της ΕΥΑΘ Α.Ε. που τη διεκδικεί στο διαγωνισμό πώλησης.

Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος του Παρισιού, στα 25 χρόνια (1985-2009) που η διαχείριση του νερού ήταν στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών Suez και Veolia η τιμή του νερού αυξήθηκε κατά 256%,ενώ τόνισε ότι μεγάλα προβλήματα ήταν η αδιαφάνεια και η αδυναμία άσκησης  οικονομικού ελέγχου στις ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες δεν προχωρούσαν στις απαιτούμενες υποδομές στα δίκτυα. 

Η ίδια σημείωσε ότι το 2010, όταν η διαχείριση του νερού ήρθε ξανά υπό τον δημόσιο έλεγχο, η Eau de Paris μείωσε τον πρώτο χρόνο, δηλαδή το 2010, την  τιμή του νερού κατά 8% και έκτοτε την έχει κρατήσει σταθερή.

Η εταιρεία, με ετήσια κέρδη της τάξης των 35-40 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους τις επενδύσεις της, που φθάνουν κατά μέσο όρο στα 15 εκατ. ευρώ το έτος, όταν οι ιδιώτες επένδυαν περί τα 11 εκατ. ευρώ ετησίως και, τις μεγαλύτερες επενδύσεις έκανε η μεικτή εταιρεία που ήλεγχε την παραγωγή του νερού , στην οποία όμως συμμετείχε με 70% ο δήμος του Παρισιού. 

Παράλληλα, εξήγησε ότι η δημοτική επιχείρηση έχει συνάψει συμβάσεις με συγκεκριμένους στόχους με την δήμο του Παρισιού, ενώ αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική που ασκείται από την Eau de Paris με μέριμνα για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Η Αν Λε Στράτ κάλεσε δε τους Θεσσαλονικείς να αποτρέψουν την πώληση της ΕΥΑΘ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να ενταχθεί στο δίκτυο των ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν το νερό υπό δημοτική διαχείριση, διασφαλίζοντας τον χαρακτήρα τού ως δημόσιου αγαθού. 

Στην εκδήλωση, την εμπειρία από τον τουρκικό δήμο του Δικελί, παρουσίασε ο δήμαρχος Οσμαν Οζγκουβέν, ο οποίος έχει εφαρμόσει ένα σύστημα τιμολόγησης του νερού , σύμφωνα με το οποίο 10 κ.μ. νερού παρέχονται δωρεάν, το μήνα, σε άπορους πολίτες, ενώ όποιος ξεπερνάει αυτό το όριο χρεώνεται κανονικά για την κατανάλωσή του. 

Η δημοτική αρχή, υπέστη διώξεις και ο κ. Οζγκουβέν κινδύνεψε με ποινή φυλάκισης 12 ετών, αλλά τελικά αθωώθηκε γιατί είχε την υποστήριξε των δημοτών του Δικελί. 

Για τον Τούρκο δήμαρχο, οι Δήμοι που έχουν τη διαχείριση του νερού, δεν θα πρέπει να αποκτήσουν τη νοοτροπία και πρακτική εμπορικής εταιρείας, ούτε να αντιμετωπίζουν τους πολίτες σαν πελάτες, όταν πρόκειται για την πρόσβασή τους στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό.

Την εκδήλωση από πλευράς του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης χαιρέτισε ο επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη", Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι Δήμοι θα αποφασίσουν ποιά θα είναι η τύχη του νερού στη χώρα μας και όχι οι δανειστές, προέτρεψε δε για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, όπως πρόσφατα έγινε στο Αμβούργο.

Επίσης, στην εκδήλωση έδωσαν για λίγο το "παρών" οι δημοτικοί σύμβουλοι, όταν για το λόγο αυτό διακόπηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, τις εισηγήσεις και τη συζήτηση παρακολούθησαν ο δήμαρχος της Θέρμης  Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Φάμελλος και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου και, μεγάλος αριθμός πολιτών.