Skip to main content

Αντιδρά η Μόσχα στο πάγωμα του Μπέλενε από τη Σόφια

Την απόφαση να ζητήσει ένα δισ. ευρώ αποζημίωση από τη Σόφια σε περίπτωση που αθετήσει τη συμφωνία κατασκευής του «Μπέλενε» πήρε η Μόσχα.

Την απόφαση να ζητήσει ένα δισ. ευρώ αποζημίωση από τη Σόφια σε περίπτωση που αθετήσει τη συμφωνία κατασκευής του Μπέλενε πήρε η Μόσχα, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, τη στιγμή που πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, τονίζει ότι «καταβάλω κάθε προσπάθεια για να φύγουμε από το σχέδιο Μπέλενε χωρίς ζημιές, ή έστω να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσει έσοδα στην Πολιτεία στο μέλλον».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης από τη βρετανική τράπεζα HSBC. Μάλιστα έκανε σύγκριση της υπόθεσης Μπέλενε με τον πετρελαιαγωγό «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», σημειώνοντας πως «οι κάτοικοι του Μπουργκάς και της ευρύτερης περιοχής διαμαρτύρονταν για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού και το σταματήσαμε (το σχέδιο), αλλά η αποζημίωση εκεί είναι μικρότερη και εμείς φερθήκαμε έξυπνα, κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση (του Μπέλενε) οι Ρώσοι μας δημιουργούν πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται, ότι η επίσημη θέση της Σόφιας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι, ότι η τελική απόφαση της βουλγαρικής πλευράς για τη συμμετοχή ή μη της Βουλγαρίας στο σχέδιο θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα της μελέτης για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον. Μελέτη, την οποία το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας έχει επιστρέψει ήδη δύο φορές για «αναθεώρηση και βελτίωση» τους τελευταίους έξι μήνες στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρία Trans Balkan Pipeline.