Skip to main content

Αντιδράσεις για τη φορολογία στα τσιγάρα από περιπτερούχους της Θεσσαλονίκης

Από 300 έως 600 ευρώ το μήνα οι απώλειες στα κέρδη των περιπτερούχων, όπως αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος του σωματείου περιπτερούχων Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Μεσοχωρίτης.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα νέα φορολογικά μέτρα και στους περιπτερούχους, οι οποίοι αύριο στις 12 μμ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και θα επιδώσουν ψήφισμα καθώς και προτάσεις στην κυβέρνηση για πιο δίκαιη φορολόγηση των τσιγάρων.

Οι περιπτερούχοι διαμαρτύρονται για την αύξηση στη φορολόγηση και την τιμή των τσιγάρων. Σύμφωνα με τη νέα φορολογία τα καθαρά κέρδη των ιδιοκτητών περιπτέρων μειώνονται σε 0,15 ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων έναντι 0,23 ευρώ που κέρδιζαν μέχρι τώρα.

«Με τη νέα αύξηση στην τιμή των τσιγάρων στα 3,80 ευρώ ο περιπτερούχος θα συνεχίσει να χάνει 0,04 ευρώ στο πακέτο. Αυτό σημαίνει ότι τώρα κερδίζει 1 ευρώ από 2,30 ευρώ που κέρδιζε μέχρι σήμερα ανά κούτα τσιγάρων και μετά θα χάνει επιπλέον 0,40 ευρώ», αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος του σωματείου περιπτερούχων Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Μεσοχωρίτης.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, αυτό σημαίνει ότι ο κάθε περιπτερούχος θα χάνει από 300 έως 600 ευρώ μηνιαίως από τα καθαρά του κέρδη, κάτι που τους οδηγεί σε κλείσιμο.

«Μας καταστρέφουν. Δεν θα αντέξουμε, γιατί όλα αυξάνονται. Τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν, οι φόροι που θα κληθούμε να πληρώσουμε θα αυξηθούν, ενώ το ποσοστό των κερδών μας θα μειωθεί. Θεωρούμε ότι είναι αδικία αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή και καλούμε την κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα πίσω», υπογραμμίζει ο κ. Μεσοχωρίτης.

Το σωματείο περιπτερούχων Θεσσαλονίκης ζητά να μην αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των τσιγάρων και η αύξηση στην τιμή τους να γίνει σταδιακά όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Οι περιπτερούχοι αύριο θα συγκεντρωθούν στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα φορολογικά μέτρα και προειδοποιούν για περαιτέρω κινητοποιήσεις.