Skip to main content

Αντιδράσεις για τις υπερεξουσίες Παπακωνσταντίνου

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, διάταξη νομοσχεδίου, με την οποία παρέχονται στον υπουργό Οικονομικών «υπερεξουσίες».
Τις αντιδράσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης προκάλεσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής διάταξη νομοσχεδίου, με την οποία παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών, η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και να υπογράφει «κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία, ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την ΕΕ, την ΕΚΤ και τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης».

Με δεδομένο ότι η διάταξη δεν συνοδεύεται με δέσμευση του υπουργού να ενημερώνει τη Βουλή για τις υπογραφόμενες συμφωνίες (πόσο δε μάλλον να ζητά την επικύρωσή τους), αλλά τίθεται σε εφαρμογή και αναδρομικά, από την 1η Ιουνίου του 2010, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ενώ και ο ΛΑΟΣ χαρακτήρισε «παράξενη» τη διάταξη και ζήτησε την απόσυρσή της.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Βάσω Παπανδρέου, υπενθύμισε εν προκειμένω, παλαιότερη τροπολογία που ψηφίστηκε στις 7 Μαΐου - εν μέσω διαμαρτυριών - με την οποία "εξοπλιζόταν" ο υπουργός με αντίστοιχες εξουσιοδοτήσεις, με μόνη υποχρέωσή του να ενημερώνει τη Βουλή.

Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου πάντως, είχε δεσμευθεί πως οι συμβάσεις, αφού υπογραφούν, «θα έρθουν στη συνέχεια και στη Βουλή των Ελλήνων για συζήτηση και κύρωση».

Σύμφωνα με την κα Παπανδρέου «ο νόμος, όπως έχει τροποποιηθεί, προβλέπει πως ο υπουργός έχει εξουσιοδοτηθεί να υπογράφει μνημόνια, όπως έχουν κατατεθεί και να ενημερώνεται η Βουλή».

Στο πλαίσιο αυτό, για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και την επίμαχη διάταξη, «η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να απορρίψει το νόμο. Η ψήφος των μελών του Κοινοβουλίου δεν έχει καμία σημασία. Και είπα λοιπόν, να έρθει το σχέδιο νόμου για ενημέρωση - εκτός κι αν αλλάξουμε το νόμο».

«Όσα λέτε είναι εντυπωσιακά και εξόχως αποκαλυπτικά», ανέφερε απευθυνόμενος στην κα Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι η κατηγορηματική και δεσμευτική δήλωση του υπουργού Οικονομικών, όταν έφερνε εκείνη την άθλια τροπολογία, ήταν ένα τεράστιο ψέμα. Εγείρεται ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό θέμα για τον υπουργό Οικονομικών και είναι μεγάλη η ευθύνη όσων ψήφισαν το μνημόνιο που η κυβέρνηση τώρα τους το τρίβει στα μούτρα», είπε.

Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε επίσης πληροφορίες του πως «έχει κατατεθεί δανειακή σύμβαση για κύρωση, η οποία δεν έρχεται στη Βουλή, για να μην αποκαλυφθεί το αλαλούμ και η υποκρισία του κ. υπουργού».

«Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ), τονίζοντας πως με αυτήν η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει το Κοινοβούλιο.

«Παράξενη» χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει.

Σε παρέμβασή του ο Κώστας Γείτονας (ΠΑΣΟΚ) υπενθύμισε πως «κατά πάγια τακτική κάποιος πρέπει να είναι εξουσιοδοτημένος να υπογράφει συμβάσεις - συνήθως κάποιος υπουργός ή πρέσβης. Εξουσιοδότηση χρειαζόμαστε. Το ερώτημα που ενδεχομένως μπαίνει είναι εάν οι συμβάσεις θα έρχονται προς κύρωση ή ενημέρωση».

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συνεδρίασε προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο νομοσχεδίου υπό κατάθεση, με το οποίο ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία, δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες που αφορούν υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά, προληπτική αξιολόγηση προτάσεων απόκτησης συμμετοχής σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα κα. Το νομοσχέδιο πιθανόν να εισαχθεί προς συζήτηση την Πέμπτη.