Skip to main content

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα νέα φορολογικά μέτρα

Για ανατροπή των προγραμματικών της δεσμεύσεων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.
Για αναίρεση των προεκλογικών δεσμεύσεών της σχετικά με το φορολογικό σύστημα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.

«Με την κατάθεση των βασικών κατευθύνσεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η Κυβέρνηση αναίρεσε προεκλογικές υποσχέσεις και ανέτρεψε βασικές προγραμματικές της δεσμεύσεις», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Καράογλου.

«Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής μάς βρίσκουν σύμφωνους. Άλλωστε κάποια απ’ αυτά (π.χ. αυτοέλεγχος επιχειρήσεων) είχαν, ήδη, θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεων Ν.Δ., ενώ κάποια άλλα, ήδη, είχαν εξαγγελθεί ( π.χ. τεκμαρτό κόστος διαβίωσης)», προσθέτει.

Σημειώνει ακόμη ότι «εκτός, όμως, από το επιβεβλημένο κυνήγι των φοροφυγάδων, προκύπτει και μια ιδιαίτερα αυξημένη φορολογική επιβάρυνση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μικρομεσαία νοικοκυριά και τους οικονομικά αδύνατους, οι περισσότεροι από τους οποίους, για παράδειγμα, δύσκολα θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο που προβλέπεται».

«Επίσης, στο σύνολο των ρυθμίσεων που προτείνονται», συνεχίζει, «παρατηρούνται πολλές ασάφειες και κενά, ενώ προκύπτουν πολλά ερωτήματα για τις πραγματικές δυνατότητες εφαρμογής τους (π.χ. περιουσιολόγιο, διασταυρώσεις στοιχείων)».

Καταλήγοντας ο κ. Καράογλου υπογραμμίζει ότι «παρά ταύτα, η Νέα Δημοκρατία συναισθανόμενη την κρισιμότητα των εξελίξεων που αφορούν στην ελληνική οικονομία, θα περιμένει την εξειδίκευση κατά τομείς των κυβερνητικών προτάσεων, για να τοποθετηθεί αναλυτικά, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών».

Σε ό,τι αφορά στην εισοδηματική πολιτική ο κ. Χρ. Σταϊκούρας της ΝΔ προσθέτει ότι «οι κυβερνητικές αποφάσεις οδηγούν σε σημαντική μείωση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων, χωρίς να λαμβάνουν καμία ειδική μέριμνα για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις».

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτηρίζοντας το σύνολο των ανακοινώσεων της κυβέρνησης μιλά για εκρηκτικό μείγμα που θα στεγνώσει την αγορά και μιλά για δημιουργία αδιεξόδων, αν η κυβέρνηση δεν ακολουθήσει την συμβουλή του Αντώνη Σαμαρά για «αναπτυξιακές ανάσες».

Φοροεπιδρομή καταγγέλλει το ΚΚΕ
Για νέα φοροεπιδρομή εναντίον των λαϊκών στρωμάτων, των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων μιλά το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι όφελος υπάρχει μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, για τις οποίες μειώνεται η φορολογία.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, «για τον κύριο όγκο των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων η κυβέρνηση μειώνει τον ήδη μικρό φορολογικό συντελεστή, την ίδια στιγμή που φορτώνει με νέα βάρη τα λαϊκά εισοδήματα και μειώνει δραστικά μισθούς και συντάξεις. Είναι απάτη ο ισχυρισμός της ότι θα αυξήσει τη φορολόγηση των off shore εταιριών και των μερισμάτων των μεγαλομετόχων, εφόσον αυτοί μπορούν εύκολα να μεταβιβάσουν μετοχές σε επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού.

«Αντίθετα, για το εισόδημα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων συρρικνώνει ακόμα και το απαράδεκτα χαμηλό αφορολόγητο όριο μέσα από τη σύνδεσή του με τη συλλογή αποδείξεων, αυξάνει την έμμεση φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές και την φορολογία της μικρής ακίνητης περιουσίας. Στο στόχαστρο της νέας φοροεπιδρομής βρίσκονται ακόμη οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι και βιοτέχνες. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν και να αποκρούσουν τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος τους».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παν. Λαφαζάνης τονίζει χαρακτηριστικά: «η κυβέρνηση σήμερα δεν ανακοίνωσε μέτρα, αλλά εξαπέλυσε ένα τσουνάμι εισοδηματικής, φορολογικής και ασφαλιστικής λεηλασίας των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Η οικονομία εξωθείται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και η κοινωνία οδεύει σε εφιάλτη», ενώ προσθέτει ότι το «κοινωνικό ηφαίστειο έχει ήδη ενεργοποιηθεί».

Στην εισοδηματική πολιτική επικεντρώνεται η κριτική του ΛΑΟΣ. «Εμμένουμε στην διακηρυγμένη θέση μας, που προβλέπει ενιαίο μισθολόγιο για όλους με τη χορήγηση ενός bonus αποκλειστικά και μόνο για τους ενστόλους. Οποιεσδήποτε υποχωρήσεις, κάμψεις και εκπτώσεις σε εκβιαστικές ενέργειες συντεχνιών, που θα αλλοιώνουν το πνεύμα της ίσης συμβολής στη νέα προσπάθεια, δεν πρέπει να επιτραπούν», δήλωσε ο Κ. Αϊβαλιώτης.