Skip to main content

Αντιδράσεις για απονομή του βραβείου «Ν. Νικηφορίδης» στον Μπουτάρη

Η ΕΔΥΕΘ θεωρεί ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης «επιδίδεται συστηματικά στο ξέπλυμα του ρόλου του ΝΑΤΟ και του Νατοϊκού Στρατηγείου».

Τη σφοδρή αντίθεση της εκφράζει η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης για το γεγονός ότι ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα παραλάβει το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» που καθιερώνεται από το «Διεθνές Γραφείο Ειρήνης» και το «Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης».

«Δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε ανοικτή καπηλεία του ονόματος και της ιστορίας ενός αγωνιστή, σαν τον Νίκο Νικηφορίδη, από οργανώσεις σαν το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης και το ελληνικό παρακλάδι του», αναφέρει αρχικά η σχετική ανακοίνωση και παράλληλα επισημαίνει:

«Θεωρούμε απαράδεκτη και κατάπτυστη την απόφαση του συγκεκριμένου «Παρατηρητηρίου» του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης να απονείμει βραβείο με το όνομα του ήρωα και μάρτυρα του λαού μας Νίκου Νικηφορίδη στο γνωστό για τη δράση του Δήμαρχο Θεσσαλονίκης».

Η ΕΔΥΕΘ αναφέρεται συγκεκριμένα σε μια εκδήλωση που είχε οργανωθεί τον Οκτώβριο του 2015 από τον δήμο, όπου ο κ. Μπουτάρης και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να τιμήσουν το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο που εδρεύει στο πρώην Γ’ Σώμα Στρατού και τους αξιωματικούς, που υπηρετούν σε αυτό, μια εκδήλωση για την  οποία η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης είχε αντιδράσει.

«Ο συγκεκριμένος Δήμαρχος, όπως και άλλοι δημοτικοί και περιφερειακοί «άρχοντες» της Θεσσαλονίκης, επιδίδονται συστηματικά στο ξέπλυμα του ρόλου του ΝΑΤΟ και του Νατοϊκού Στρατηγείου. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν επικίνδυνα οι συναντήσεις και φωτογραφήσεις τους με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ. Ειδικά η συνάντηση του περιφερειάρχη Κεντρ. Μακεδονίας μαζί του στο Λιμάνι, μόνο καλά δεν προμηνύουν για τη στρατιωτική χρήση του λιμανιού της πόλης», υπογραμμίζει η ΕΔΥΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Νικηφορίδης του οποίου το όνομα φέρει το εν λόγω βραβείο, είχε εκτελεστεί για την δράση του υπέρ της ειρήνης τον Μάρτιο του 1951.

Είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη  μαζί με άλλα στελέχη της παράνομης ΕΠΟΝ, και στη συνέχεια το στρατοδικείο τον έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα με την κατηγορία, της επιδίωξης εφαρμογής «ανατρεπτικών ιδεών δια της συλλογής υπογραφών δια την ... ειρήνη» καθώς μάζευε υπογραφές υπέρ της ειρήνης, κάτω από την «Έκκληση της Στοκχόλμης», που καλούσε τους λαούς σε αγώνα για την απαγόρευση των ατομικών όπλων.

Εκτελέστηκε στις 5 Μαρτίου 1951, πίσω από το Γεντί Κουλέ, παρά τις εκκλήσεις από όλο τον κόσμο, να μην προχωρήσει η εκτέλεση της θανατικής ποινής. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής ο Νικηφορίδης εκτελέστηκε φωνάζοντας: «Ζήτω η ειρήνη και η πανανθρώπινη λευτεριά». Μαζί του εκτελέστηκαν έξι αντάρτες του εμφυλίου: ο Θοδ. Ορφανίδης, Μόσχος Στογιάννης, Κ. Σπρίντζος, Κ. Μήτσου, Χαρ. Παπαδόπουλος, και Ρήγας Παραθύρας. Μερικές μέρες μετά την εκτέλεση έφθασε στο σπίτι του, στο Παγκράτι, η χάρη που του είχε απονείμει το Παλάτι.