Skip to main content

ΑΠΘ: Αντιδράσεις για έγγραφο που ζητεί τα ονόματα προέδρων φοιτητικών παρατάξεων

Με το έγγραφο ζητούνται τα ονόματα των εκλεγμένων προέδρων φοιτητικών παρατάξεων στο πλαίσιο ερευνών για τα κορωνοπάρτι στο ΑΠΘ - Ανακλήθηκε το αίτημα

Έγγραφο υπό τη μορφή του επείγοντος με το οποίο ζητεί τα ονόματα των εκλεγμένων προέδρων των φοιτητικών παρατάξεων του ΑΠΘ απέστειλε ο πρύτανης του εκπαιδευτικού ιδρύματος, Νίκος Παπαϊωάννου, προς τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής και τους προέδρους των Τμημάτων του Πανεπιστημίου.

Το εν λόγω αίτημα, όπως αναφέρεται, τέθηκε σε συνέχεια σχετικού εγγράφου από το Γραφείο Γενικής Αστυνόμευσης του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ενώ τα ονόματα πρέπει να δοθούν το αργότερο έως τις 11 Ιουνίου.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως τα ονόματα ζητήθηκαν στο πλαίσιο των προκαταρκτικών εξετάσεων που έχουν παραγγελθεί από την εισαγγελία για τα κορωνοπάρτι που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στο campus του πανεπιστημίου, με στόχο να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή των παρατάξεων στη διοργάνωση των εν λόγω πάρτι.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, βάσει της εισαγγελικής παραγγελίας ζητούνται τα ονόματα των εκλεγμένων προέδρων των τελευταίων φοιτητικών εκλογών, οι οποίες όμως δεν έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημία, γι' αυτό και το αίτημα ανακαλείται.

«Το έγγραφο εστάλη εχθές. Σήμερα βρήκαμε τις διαδικασίες εκείνες κατά τις οποίες διαπιστώσαμε πως δεν χρειάζεται (σ.σ. η γνωστοποίηση των ονομάτων) γιατί δεν υπάρχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι εδώ και δύο χρόνια. Το αναστείλαμε από τα τμήματα και θα απαντήσουμε εμείς ως Πρυτανεία. Δεν συντρέχει κάποιος λόγος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η προσπάθεια ωμής παρέμβασης στη λειτουργία των συλλόγων, στα όργανα τους, τα Διοικητικά Συμβούλια δεν θα περάσει. Τα ονόματα, τα προσωπικά δεδομένα, τα στοιχεία των εκλεγμένων συνδικαλιστών των Φοιτητικών Συλλόγων τα γνωρίζουν οι χιλιάδες φοιτητές που από κοινού το προηγούμενο διάστημα αγωνίστηκαν, διεκδίκησαν την επιστροφή στα πανεπιστήμια με όλα τα μέτρα, πάλεψαν ενάντια στον Νόμο Κεραμεως Χρυσοχοΐδη και στα σχέδια κυβέρνησης και πρυτανείας ΑΠΘ. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι εναντιωνόμαστε στα αντιδραστικά σχέδια τους που έρχονται να αλλοιώσουν τη δομή οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος και των διεργασιών του, να διαλύσουν οποιαδήποτε δυνατότητα συλλογικής έκφρασης και διεκδίκησης».