Skip to main content

Αντιδράσεις για τη λειτουργία του λατομείου στο Μεσαίο

Οι κάτοικοι ανησυχούν για το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα για την επαναλειτουργία του λατομείου για διάστημα 20 ετών.

Έντονη είναι ανησυχία στους κατοίκους του οικισμού του Μεσαίου του δήμου Ωραιοκάστρου για τις ρηγματώσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα στα σπίτια του αλλά και για την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Για το θέμα αναμένεται να συγκληθεί τις επόμενες μέρες έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στον δήμο Ωραιοκάστρου, που ζήτησε ο επικεφαλής της ελλάσονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άσκησε σκληρή κριτική στη διοίκηση του Αστέριου Γαβότση, στη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώντας την αποκλειστικά υπεύθυνη για την καταστροφική εξέλιξη της έκδοσης άδειας λειτουργίας λατομείου στον ορεινό όγκο του Δήμου Ωραιοκάστρου.

«Φτάσαμε σε μία καταστροφική απόφαση  για τη φύση και το βουνό μας που οφείλεται στις παραλείψεις και τα λάθη της διοίκησης Γαβότση. Μετά από 4,5 χρόνια ερχόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Και βέβαια ο κ. Γαβότσης μπορεί να μην είναι δήμαρχος μετά τις επόμενες εκλογές, αλλά το κακό έχει γίνει. Αφήνει μία βαριά κληρονομιά », τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου θυμίζοντας ότι η παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας» είχε προειδοποιήσει για το θέμα από το 2015 και είχε ζητήσει τον άμεσο αποχαρακτηρισμό της λατομικής ζώνης.

Όπως ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος, «αυτή η απόφαση συνεπάγεται οικονομική καταστροφή για όλο το δήμο και τις περιουσίες των κατοίκων και κυρίως για το Μελισσοχώρι, το Μεσαίο, το  Μονόλοφο και το Πετρωτό. Πρόκειται για μία τεράστια υποβάθμιση του ορεινού όγκου. Το συγκεκριμένο λατομείο παίρνει άδεια λειτουργίας για τα επόμενα 30 χρόνια συν όποιες επεκτάσεις».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ακόμη ότι αναμένονται δυσμενείς εξελίξεις καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες νέες άδειες για τουλάχιστον άλλα δύο λατομεία στην περιοχή του δήμου Ωραιοκάστρου. «Εμείς σαν παράταξη και με τη συνδρομή των πολιτών και έχοντας έννομο συμφέρον θα προχωρήσουμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, όπως κάναμε στο παρελθόν, με ίδια έξοδα και καταφέραμε και αποτρέψαμε το να μετατραπεί το ανενεργό λατομείο του Παλαιοκάστρου σε χωματερή για μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ικανότητα και τις προθέσεις της διοίκησης»   συμπλήρωσε.

Επίσκεψη Τσακίρη

Την οικιστική ζώνη που γειτνιάζει με τα λατομεία που υπάρχουν στην περιοχή επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με την «έγκριση μίσθωσης για εκμετάλλευση δημόσιας λατομικής έκτασης αδρανών υλικών εμβαδού 250,381 στρ. στη λατομική περιοχή της τοπικής κοινότητας Μεσαίου του δήμου Ωραιοκάστρου».

Η επίμαχη απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία λατομείου για διάστημα είκοσι ετών και μάλιστα με δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες και θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωταγωνιστές Ξανά», Παντελής Τσακίρης έκανε λόγο για ένα «περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας», επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι στα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα που ανακύπτουν έρχεται να προστεθεί και το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται με τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής που θα χαθούν, καθώς οικοπεδικές εκτάσεις θα καταστούν αυτόματα μη οικοδομήσιμες και μη αξιοποιήσιμες, εξαιτίας της γειτνίασής τους με το λατομείο.

«Η λύση είναι μία: Άμεσος αποχαρακτηρισμός της περιοχής από λατομική», είπε χωρίς περιστροφές ο κ. Τσακίρης, τονίζοντας ότι τα θέματα της περιβαλλοντικής προστασίας, της διαφύλαξης και της ανάδειξης του ορεινού όγκου και ασφαλώς της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής είναι αυτά που αδιαπραγμάτευτα πρέπει να τίθενται σε απόλυτη προτεραιότητα. Αρκεί κανείς να επισκεφθεί το Μεσαίο, για να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται. Εμείς το πράξαμε. Δεν αρκεστήκαμε σε θεωρητικές διαπιστώσεις. Πήγαμε πόρτα-πόρτα. Μιλήσαμε με τους κατοίκους. Μπήκαμε στα σπίτια τους. Οι εικόνες που αντικρίσαμε δεν τιμούν κανέναν. Αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα πρέπει να σταματήσει», ανέφερε ο κ. Τσακίρης.