Skip to main content

Αντιδράσεις για τους «κόφτες» στο Αirbnb - Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Θεσσαλονίκη απορρίπτουν τα περιοριστικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση - Φόβοι για παύση της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Παύση, η στην καλύτερη περίπτωση… φρένο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα προκαλέσει, όπως λένε ιδιοκτήτες ακινήτων, η ενεργοποίηση των «περιοριστικών μέτρων» που εξετάζει η κυβέρνηση.  

Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε «κόφτες» που θα αφορούν  στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού διανυκτερεύσεων ανά ακίνητο, προσδιορισμένο αριθμό ακινήτων υπό εκμετάλλευση ανά ΑΦΜ αλλά και συγκεκριμένα όρια εισοδήματος από τα οποία θα εξαρτάται τελικώς η χρονική διάρκεια εκμετάλλευσης των ακινήτων μέσω Airbnb. Μάλιστα αναμένται να συγκροτηθεί επιτροπή όπου θα εκπροσωπηθούν όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία: Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού και θα αναλάβει –μεταξύ άλλων– να σχεδιάσει την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει την επόμενη ημέρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.  

Η απόφαση αυτή ήταν απόρροια της απότομης αύξησης των ενοικιάσεων τύπου Airbnb -ο «τζίρος» πλησίασε στα 2 δισ. το 2018- και επέφερε μία σειρά επιπτώσεων όπως:  μείωση των διαθέσιμων ακινήτων για μακροχρόνιες μισθώσεις, κύμα εξώσεων προκειμένου να απελευθερωθούν διαμερίσματα και απότομη αύξηση των ενοικίων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με εκπροσώπους των ιδιοκτητών ακινήτων και μεσιτών στη Θεσσαλονίκη, το Αirbnb, μπορεί για κάποιους να αποτελεί μία φούσκα που σύντομα θα… σκάσει, ωστόσο το «τσουνάμι» ενδιαφέροντος που έχει προκαλέσει έδωσε ώθηση στη μέχρι πρότινος καθημαγμένη αγορά ακινήτων. Την τελευταία τριετία έδωσε τη δυνατότητα να ξαναβγούν στην επιφάνεια σπίτια που επί μακρόν ήταν στα αζήτητα, ακόμη και παρατημένα σπίτια, που έδειχναν να μην έχουν καμία τύχη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πλέον, υπάρχουν 2.500 διαμερίσματα που «υποτάχτηκαν» στην τάση Airbnb, όταν στα μέσα του 2016 οι χώροι αυτοί άγγιζαν τους 229. Μάλιστα, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, το αυξημένο ενδιαφέρον για το κέντρο της πόλης σε συνδυασμό με την αυξητική τάση για αξιοποίηση ακινήτων μέσω Airbnb, ώθησε ανοδικά τις τιμές μίσθωσης ακόμη και κατά 20%.

Τι λένε οι ιδιοκτήτες

«Προβλέψεις για  περιορισμούς αναφορικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις υπάρχουν. Ωστόσο, η ενεργοποίηση αφέθηκε να αποφασιστεί με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία όμως ουδέποτε συντάχθηκε» τονίζει μιλώντας στη Voria. gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ) και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Κώστας Χαϊδούτης. Σύμφωνα με τον ίδιο «τα περιοριστικά μέτρα δεν πρέπει να ενεργοποιηθούν βιαστικά. Μία τέτοια εξέλιξη θα βάλει φρένο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που αποτελούν λύση για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην παρούσα φάση στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει υπερκορασμός σε αυτού του τύπου τις ενοικιάσεις».

Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού ΣΟΔΙΑ, ο Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων- κατοικιών ΣΙΕΕΔΚΕ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ξεκαθαρίζουν πως δεν θα δεχτούν κανέναν από τους προβλεπόμενους περιορισμούς, καθώς, όπως λένε, «προτρέπουν είτε σε παύση της δραστηριότητας, είτε σε φοροδιαφυγή».

Αίτημα τους, μάλιστα, είναι να συμμετάσχουν στις εργασίες της επιτροπής που θα συγκροτήσει η κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει «ερήμην καταδίκη τους» και παράλληλα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ήδη υπερκορεσμένες πόλεις όπως η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα. Πάντως, όπως λένε εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, επί του παρόντος, αξιοποιούνται κενά και αδιάθετα ακίνητα, δημιουργώντας μια δραστηριότητα που λειτουργεί προς όφελος όλης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί

Η ανενεργή -προς το παρόν- διάταξη του νόμου προβλέπει ότι:

1. Δεν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά αριθμό φορολογικού μητρώου δικαιούχου εισοδήματος.
2. Η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, ενώ για νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το αντίστοιχο όριο έχει οριστεί στις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.
3. Για να μπορεί να υπάρχει υπέρβαση του ορίου ενοικίασης των 90 ή των 60 ημερών αντιστοίχως, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το σύνολο του εισοδήματος από την ενοικίαση ακινήτων δεν θα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ ανά έτος.

Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί δεν είναι δεδομένο ότι θα ισχύουν για ολόκληρη την Ελλάδα. Ο νόμος αφήνει το περιθώριο να επιβληθούν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές όπου κρίνεται ότι πρέπει να προστατευθεί ο θεσμός της κατοικίας.

Πώς φορολογούνται τα Αirbnb

Από το 2018 τα εισοδήματα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα φορολογούνται με την κλίμακα των ενοικίων (15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% από 12.000 έως 35.000 και 45% από 35.000 ευρώ και πάνω). Εάν, δε, παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες -πλην κλινοσκεπασμάτων- το εισόδημα λογίζεται ως απόρροια επιχειρηματικής δραστηριότητας και φορολογείται με 22% μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τις 20.001 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τις 30.001 ευρώ έως τις 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ.

Όσοι δεν δήλωσαν το ακίνητό τους στο μητρώο που σύστησε η ΑΑΔΕ κινδυνεύουν με πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ.