Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020
x

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ Β. ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΔΟΜΩΝ

Την Πέμπτη η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και οι πέντε Δημοτικές Αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου θα πάρουν μέρος σε σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη

Μπαράζ αντιδράσεων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές για το μεταναστευτικό. 

Η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για νέες κλειστές δομές αιτούντων άσυλο (δείτε εδώ).

Την Πέμπτη η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και οι πέντε Δημοτικές Αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου θα πάρουν μέρος σε σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη για το προσφυγικό. 

Ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου κάλεσε τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και εκπροσώπους περιοχών που δοκιμάζονται από το προσφυγικό περιοχών να μην συμμετάσχουν στη σύσκεψη με τον Νότη Μηταράκη. Σχολίασε ότι «η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη».

Την αντίθεσή του στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό εξέφρασε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρης.

Μιλώντας στο Real Fm υποστήριξε ότι ενημερώθηκε το πρωί από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επίταξη των τριών περιοχών σε Λέσβο, Σάμο και Χίο προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστές δομές.

Ο κ. Μουτζούρης σημείωσε ότι, όπως είπε στον κ. Μηταράκη, «εγώ δεσμεύομαι από τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων και του Περιφερειακού Συμβουλίου οι οποίες λένε καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων δομών. Τούτο, είναι πέραν των αποφάσεων που έχουμε και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνομιλήσω και με τον κόσμο, με τους συνεργάτες μου και με τις υπόλοιπες παρατάξεις να δούμε πως θα το χειριστούμε».

Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος τόνισε στο Ράδιο Αλήθεια ότι «τα νησιά μας δεν θα είναι οι αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης». «Δεν θα αντιμετωπίσουμε παθητικά την απόφαση επίταξης περιοχών για τα νέα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στα νησιά», δήλωσε

Όπως ανέφερε, οι κυβερνώντες αδιαφορούν παντελώς για την άποψη των τοπικών κοινωνιών και την ώρα που μιλούν για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επιτάσσουν εκτάσεις, όπως το «17» στο Αίπος για την κατασκευή κέντρου στη Χίο.

Για «ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις» έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης ζητώντας από τους Σαμιώτες να συγκεντρωθούν την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών την ώρα της σύσκεψης.

Μεταξύ άλλων, ο κος Πανουράκης δηλώνει ότι «μας κοροϊδεύουν, παίζουν με την υπομονή μας και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας. Είμαι απογοητευμένος από την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, νιώθω προδομένος και εξαπατημένος από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Η θέση στην οποία βρίσκομαι δεν μου επιτρέπει τα μισόλογα και τις υπεκφυγές».

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ