Skip to main content

Αντιδράσεις στον Άγιο Αθανάσιο για τα 68 προσφυγόπουλα στα σχολεία

Επεισοδιακή η χτεσινή ενημερωτική συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής - Αντιδράσεις και ελλιπής ενημέρωση - Τι λέει ο δήμος Χαλκηδόνας.

Αντιδράσεις για την ένταξη 68 προσφυγόπουλων σε τρία σχολεία στον Άγιο Αθανάσιο του δήμου Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης σε δυο εβδομάδες προέκυψαν χτες, από την αντιδήμαρχο Παιδείας, Ξένια Κεχαγιά στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης στο δημοτικό κατάστημα της περιοχής, για το ζήτημα.

Αντίθετα με τη διοίκηση του δήμου, που επιχείρησε να ενημερώσει τους κατοίκους για την επικείμενη φοίτηση παιδιών από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων των Διαβατών, περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής (εκπρόσωποι ακραίων οργανώσεων, όπως καταγγέλλεται από παριστάμενους στην εκδήλωση) συγκεντρώθηκαν στο δημοτικό κατάστημα και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την αιφνιδιαστική -όπως τη χαρακτήρισαν- απόφαση της κυβέρνησης να φοιτήσουν προσφυγόπουλα στην περιοχή. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται έφτασαν στο σημείο των υβριστικών επιθέσεων και των απειλών...

Η δημοτική αρχή επίσης αιφνιδιάστηκε, καθώς έμαθε για την κυβερνητική απόφαση με την κοινοποίηση του σχετικού ΦΕΚ στο δήμο στις 10 Ιανουαρίου, όμως επιχείρησε να ενημερώσει χτες τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής με ψυχραιμία. Μπροστά της όμως βρήκε εξαγριωμένη ομάδα κατοίκων, που φώναζαν ότι την τελευταία στιγμή και μόλις δυο εβδομάδες πριν την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία μαθαίνουν για το σχεδιασμό.

Ο δήμος είναι διατεθειμένος να υποδεχτεί, να στηρίξει και να εντάξει ομαλά τα προσφυγόπουλα στα σχολεία του Αγίου Αθανασίου, εφόσον λάβει εγγυήσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών και την υγιεινή των χώρων. «Η διοίκηση του δήμου υποστηρίζει την εκπαίδευση οποιουδήποτε ανθρώπου επιθυμεί να συμμετάσχει στην ελληνική παιδεία και να γίνει κοινωνός του ελληνικού πολιτισμού. Ωστόσο για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα σχεδιασμό πρόχειρο, ελλιπή και αυταρχικό», είπε η κ. Κεχαγιά.

Η ίδια χαρακτήρισε το κλίμα στη χτεσινή συνάντηση «φορτισμένο», όμως είπε πως οι αντιδράσεις είναι κατανοητές, επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση του κόσμου, με αποτέλεσμα να φοβάται.

«Τόνισα στους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και σύνεση, να μην προχωρήσουν σε ακρότητες, ενώ τους κατέστησα σαφές πως αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει ο δήμος για τη υγιεινή και ασφάλεια, τότε θα είμαστε όλοι απέναντι», σημείωσε.

Στη χτεσινή συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, των Γιατρών του Κόσμου που εποπτεύουν το κέντρο των Διαβατών και της εκπαίδευσης.

Τα προσφυγόπουλα αποφασίστηκε να φοιτήσουν στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου.

Ο δήμος έχει ζητήσει ήδη να αποδεικνύεται πιστοποιημένα ότι έχουν γίνει οι απαραίτητοι εμβολιασμοί στα παιδιά, να έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις από το υπουργείο Παιδείας για καθαριότητα, θέρμανση, υγιεινή και λειτουργικά έξοδα, να υπάρξει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας  από αρμόδιους (γιατρούς, συντονιστές εκπαίδευσης κτλ.) και να μη διαταραχτεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων.

Πάντως, ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς, στην επιστολή του προς την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει ότι «ουδέποτε υπήρξε συνάντηση ή οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση μεταξύ εκπροσώπων της περιφερειακής διεύθυνσης, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παντή κ.ά. με το Δήμαρχο ή άλλο μέλος της διοίκησης του δήμου Χαλκηδόνος.

Η αναφορά που έκανε ο περιφερειακός διευθυντής κ. Ανανιάδης, σε συνέντευξη του, για επιλογή των σχολείων που ορίστηκαν να δεχτούν προσφυγόπουλα, κατόπιν συζητήσεων με δημάρχους ή διευθυντές σχολείων, είναι παντελώς αναληθής και ζητάμε να την ανακαλέσει άμεσα... Η κεντρική διοίκηση γι' ακόμη μια φορά μεταβιβάζει τις ευθύνες της στους δήμους, εν αγνοία αυτών, ζητώντας τους να σηκώσουν βάρη δυσανάλογα με αυτά που τους αναλογούν».