Skip to main content

Αντιδράσεις του Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών για τη Cannabis Expo

Το τοπικό παράρτημα του ΕΣΥΝ καταγγέλλει την «προσπάθεια εξοικείωσης πολιτών, με την έγκριση μεγάλου μέρους της ευνομούμενης πολιτείας».

Για προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος αθώωσης της χρήσης μίας εθιστικής ουσίας πίσω από την οποία καλύπτονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κάνει λόγο το τοπικό παράρτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) αναφορικά με τη Salonica Cannabis Expo που πραγματοποιήθηκε από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, το ΕΣΥΝ εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως «στον βωμό οικονομικών στόχων στηρίζει τέτοιες δραστηριότητες και αποσιωπά ένοχα τις επικίνδυνες προεκτάσεις τους».

«28 – 30 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Έκθεση για την Κάνναβη (Salonica Cannabis Expo) με την απροκάλυπτη στήριξη της Κυβέρνησης. Επιτέλους το “παρεξηγημένο” φυτό, το “μαγικό” βοτάνι, το “ιερό” χόρτο βρίσκει την δικαίωση του» αναφέρει το ΕΣΥΝ σε ανακοίνωσή του και τονίζει: «Η χρήση του στην ένδυση, στην παραγωγή καλλυντικών, στην “θεραπεία” προβλήθηκε με πανηγυρικό τρόπο. Ομιλίες επιστημόνων, παρουσίαση περιστατικών, διαλέξεις, μαρτυρίες ασθενών προσπάθησαν να αποδείξουν τον “άδικο” πόλεμο που δέχεται τόσα χρόνια. Οικονομικές αναλύσεις επιδίωξαν να επιβεβαιώσουν την αξία της καλλιέργειας και της εμπορίας του στις νέες οικονομικές συνθήκες ανάπτυξης(αλήθεια υπέρ ποιων;)».

«Το τι κρύβεται όμως πίσω από όλη αυτή την εορταστική ατμόσφαιρα κρύβεται με επιμέλεια» υπογραμμίζει το τοπικό παράρτημα του ΕΣΥΝ εξηγώντας πως «αποκρύπτεται ότι πρόκειται για ένα νέο πεδίο διεκδίκησης κερδών (ήδη μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση)». «Αποκρύπτεται το γεγονός πως τα “θεραπευτικά” του αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα. Αποκρύπτεται το κόστος της “θεραπευτικής” του χρησιμοποίησης (που είναι υψηλό και δυσανάλογο με τα προσφερόμενα αποτελέσματα). Διαμορφώνεται μία εσκεμμένη ασάφεια που δημιουργεί την εντύπωση πως το Χασίς (γενικά και αόριστα) θεραπεύει. Προωθείται έντεχνα και σιωπηλά η απελευθέρωση και της χρήσης για ψυχαγωγία. Επιδιώκεται η άμβλυνση των αντιστάσεων του μέσου πολίτη σε αυτά τα δεδομένα» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Και όλα αυτά με την έγκριση μεγάλου μέρους του συγκροτημένου κράτους, της ευνομούμενης πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας».

«Το τοπικό παράρτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών: Καταγγέλλει όλη αυτή την προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος αθώωσης της χρήσης μίας εθιστικής ουσίας πίσω από την οποία καλύπτονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Καταγγέλλει την διάθεση αντιμετώπισης του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος των εξαρτήσεων με λογικές διάκρισις των ουσιών σε “μαλακές” ή “σκληρές”, “νόμιμες” και “παράνομες”. Καταγγέλλει την προσπάθεια εξοικείωσης των πολιτών σε αυτές τις λογικές. Καταγγέλλει τη στάση της Κυβέρνησης, η οποία στο βωμό οικονομικών στόχων στηρίζει τέτοιες δραστηριότητες και αποσιωπά ένοχα τις επικίνδυνες προεκτάσεις τους» καταλήγει η ανακοίνωση.