Skip to main content

Αντιδρούν οι Αυστριακοί στο σχέδιο Κουρτς για 12ωρο εργασίας

Μεγάλη πορεία πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη από 80.000 και πλέον άτομα που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για το εργασιακό.

Περίπου 80.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Βιέννης το Σάββατο εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Κουρτς να παραταθεί η εργάσιμη ημέρα έως και στις 12 ώρες. Η μεταρρύθμιση στα εργασιακά αναδεικνύεται σε σοβαρό πονοκέφαλο για τον Αυστριακό καγκελάριο, που επιχειρεί να κερδίσει πόντους σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό του μεταναστευτικού, καθώς η χώρα του αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Θα αντισταθούμε σε αυτό με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Κάτσιαν, πρόεδρος της γενικής συνομοσπονδίας συνδικάτων της Αυστρίας. Ο Κάτσιαν απαίτησε η κυβέρνηση να θέσει σε δημοψήφισμα τη θέσπιση του δωδεκάωρου και κατά συνέπεια την επέκταση των εργάσιμων ωρών της εβδομάδας έως και στις 60.

Η νέα δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας ετοιμάζεται να χαλαρώσει το νομικό πλαίσιο για την απασχόληση, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να απασχολούνται έως και για 12 ώρες την ημέρα, ή 60 την εβδομάδα, κίνηση στην οποία τα συνδικάτα προβάλλουν σφοδρή αντίσταση.

Ο νόμος που προβλέπει την αύξηση των εργασίμων ωρών αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Αυστρίας την Πέμπτη.