Skip to main content

Αρχαιολόγοι για Βενιζέλου: Όχι στην απόσπαση, γυρίζουμε 4 χρόνια πίσω

«Δεν είναι δυνατόν να τίθενται εν αμφιβόλω εγκεκριμένες αποφάσεις και μελέτες με κάθε κυβερνητική αλλαγή», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

«O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) παρακολουθεί με εύλογη ανησυχία τα δημοσιεύματα που επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης στην οδό Βενιζέλου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπερασπίζεται την πάγια θέση του για την κατά χώραν ανάδειξη του μνημειακού συνόλου στο Σταθμό "Βενιζέλου", καθώς μόνο αυτή εξασφαλίζει την αυθεντικότητα των αρχαιοτήτων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Υπογραμμίζοντας ότι «ο νέος αρχαιολογικός χώρος θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπλαση-αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης, την προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών και την οικονομική της ανάπτυξη», ο ΣΕΑ ευελπιστεί σε αυτόν τον αγώνα να έχει και πάλι στο πλευρό του «τη Δημοτική Αρχή Θεσσαλονίκης/τους δημότες της Θεσσαλονίκης, μαζί με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και τις χιλιάδες των απλών πολιτών που από την πρώτη στιγμή έδρασαν δυναμικά υπέρ του στόχου να βρεθεί η βέλτιστη λύση της συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με το έργο του μετρό».

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του «ότι το ζήτημα αυτό (σ.σ. της απόσπασης των αρχαιοτήτων) έχει λήξει με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (24 Ιανουαρίου 2017) και τη συνακόλουθη έκδοση Υπουργικής Απόφασης, με την οποία επισφραγίστηκε η εξεύρεση τεχνικής λύσης για την απρόσκοπτη λειτουργία του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης στην καρδιά της βυζαντινής και σύγχρονης Θεσσαλονίκης, που εξασφαλίζει και την κατασκευή του Σταθμού και την κατά χώραν ανάδειξη των μοναδικών, παγκόσμιας σημασίας μνημείων των πρώιμων βυζαντινών χρόνων στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, εντός του σταθμού».

«Από τον Φεβρουάριο του 2017, οπότε και εκδόθηκε η υπ΄ αριθ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ ΤΣΠΑΕΕ/41484/24488/1402/162/10.02.2017 Υ.Α. (ΑΔΑ:7ΝΦ14653Π4-Ζ91) έως και σήμερα εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν σχετικές μελέτες και στη συνέχεια υλοποιήθηκαν τόσο προκαταρκτικές όσο και κατεξοχήν εργασίες κατασκευής του ανασχεδιασμένου σταθμού, όπως προκύπτει από την καταγραφή της προόδου της βασικής γραμμής του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, που έχει άλλωστε αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Αττικό Μετρό (https://www.ametro.gr/?page_id=156)», πληροφορεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που εκτιμά «πως η συζήτηση που ξανανοίγει για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου είναι εντελώς άτοπη».

«Θυμίζουμε ότι η Διοίκηση έχει συνέχεια και δεν είναι δυνατόν να τίθενται εν αμφιβόλω εγκεκριμένες αποφάσεις και μελέτες με κάθε κυβερνητική αλλαγή. Το να γυρίσουμε 4 χρόνια πίσω θα έχει ως αποτέλεσμα την, για ακόμη μια φορά, καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου,  με ό,τι αυτό θα σημάνει για την πόλη, για το κόστος του έργου και, πάνω από όλα, για το σπουδαίο μνημειακό σύνολο στο Σταθμό της Βενιζέλου. Θα θέλαμε να θυμίσουμε, επίσης, ότι η συζήτηση αυτή ξεκινά από τους ίδιους κύκλους που την περίοδο 2012-2014 υποστήριζαν ότι "δεν υπάρχει τεχνική λύση" για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων, ενώ και τεχνική λύση υπήρξε και έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Απορούμε για ποιο λόγο επαναφέρουν ένα θέμα στο οποίο διαψεύστηκαν οικτρά», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ.