Skip to main content

Άγονος ο διαγωνισμός για τη Hellenic Steel, αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο πτώχευσης της εταιρείας και δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Άδοξα έληξε η διαπραγμάτευση για την πώληση της Ανώνυμου Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος Hellenic Steel, αφού ο αρχικά επιλεχθείς αγοραστής δεν ήταν σε θέση να καλύψει ουσιαστικό όρο που του είχε τεθεί στην τελική διαπραγμάτευση για την πώληση των παγίων.

Η εταιρεία, με απόφαση δικαστηρίου οδηγείται σε πτώχευση καθώς, δεδομένου ότι οι δύο άλλες προσφορές που είχαν υποβληθεί για την αγορά του εργοστασίου δεν ήταν δεσμευτικές, οι εκκαθαριστές αποφάσισαν να κηρύξουν άγονη τη διαδικασία πώλησης των παγίων της υπό εκκαθάριση Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρίας Χάλυβος.

Την έντονη ανησυχία τους και τη δυσαρέσκειά τους, μετά τον άγονο διαγωνισμό για την πώληση της Ανώνυμου Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος Hellenic Steel εκφράζουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, «μετά την εξέλιξη αυτή οι μέτοχοι της εταιρείας επιθυμούν ευθέως την πτώχευσή της, σύμφωνα και με σχετική αίτηση που έχουν καταθέσει στα δικαστήρια». Οι εργαζόμενοι δηλώνουν την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

«Καλούμε την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους φορείς της Θεσσαλονίκης να σκύψουν στο πρόβλημα και να μην αφήσουν μια ακόμη παραγωγική μονάδα να οδηγηθεί σε εξαφάνιση», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

Στήριξη από το ΕΚΘ

Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει τη συμπαράσταση της στους εργαζόμενους στην Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος Θεσσαλονίκης Hellenic Steel και ζητά από την κυβέρνηση «να μην επιτρέψει το κλείσιμο μιας ακόμα παραγωγικής μονάδας της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αποτελεί παράλληλα μια επιχείρηση εξαιρετικής εθνικής σημασίας καθώς είναι και η μοναδική που παράγει χάλυβα στη χώρα μας».

Όπως αναφέρει το ΕΚΘ, «η παραγωγική μονάδα κινδυνεύει με αφανισμό και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην αβεβαιότητα και αναζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς καθώς βλέπουν το εργοστάσιο της Hellenic Steel να οδηγείται στην απόλυτη απαξίωση με ευθύνες των ιδιοκτητών, του ιταλικού δημοσίου, αλλά και όσων διαχειρίζονται την τύχη της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με το ΕΚΘ, ο διαγωνισμός για την πώληση της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος κρίθηκε άγονος σύμφωνα με τους εκκαθαριστές, με τους μετόχους να επιθυμούν την πτώχευση της καταθέτοντας σχετικό αίτημα στα δικαστήρια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ζωντανό ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές, αφήνοντας έκθετους για ακόμη μια φορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους που βλέπουν τον κίνδυνο της ανεργίας να "απειλεί" τις ζωές τους.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλα λουκέτα και άλλους ανέργους. Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, δεν αντέχει άλλη παραγωγική απαξίωση. Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να αναζητούν λύσεις με γνώμονα την εργασία και τη διασφάλιση της και όχι με πολλαπλασιασμό των ανέργων και των κλειστών εργοστασίων», τονίζει το ΕΚΘ και καταλήγει:

«Οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους, όλοι μαζί βρισκόμαστε συμπαραστάτες στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν για την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης».