Skip to main content

Αντιδρούν οι υγειονομικοί στη μείωση των κονδυλίων για την υγεία για το 2021

Εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης τόνισαν ότι ο προϋπολογισμός δεν στηρίζει το εθνικό σύστημα υγείας.

Τις έντονες αντιδράσεις των υγειονομικών έχει προκαλέσει η μείωση των δαπανών για την υγεία το 2021, όπως προδιαγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό που τίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή.

Εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης τόνισαν σήμερα ότι παρά τις ανάγκες που παραμένουν αυξημένες λόγω της πανδημίας ο προϋπολογισμός δεν στηρίζει το εθνικό σύστημα υγείας και κάλεσαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη σχεδιαζόμενη μείωση κατά περίπου 600 εκ. ευρώ.

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση στρέφει τα μάτια της αλλού, μακριά από τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, τα κονδύλια που φέτος θα δαπανηθούν είναι, παρά τις τόσο αυξημένες ανάγκες, κατά περίπου 570 εκατομμύρια πιο κάτω. Επομένως, αντιλαμβάνεστε κι εσείς ότι υπάρχει μια μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στις προσδοκίες, στις εξαγγελίες και στην πραγματικότητα. Όλα αυτά είναι σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, σε βάρος του εθνικού συστήματος υγείας», τόνισε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος του δ.σ. της ΕΝΙΘ, Θανάσης Σιούλης, ο οποίος κάλεσε του βουλευτές να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Σιούλης τόνισε ότι οι ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας πρέπει να αναγνωριστούν με κονδύλια που θα επιτρέψουν στα δημόσια νοσοκομεία να ενισχυθούν τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Από την πλευρά της, η νοσηλεύτρια Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ και των ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, σχολιάζοντας τη μείωση των δαπανών, ανέφερε ότι «αυτό μπορούν όλοι να καταλάβουν τι σημαίνει για ποιοτική υγεία και πως θα λειτουργήσουν από δω και στο εξής τα δημόσια νοσοκομεία». «Εμείς απευθυνομαστε στον κόσμο και λέμε το εξής: Σε αυτήν την πανδημία φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα το ποσό σημαντικό είναι να έχεις ένα πολύ καλά δομημένο δημόσιο σύστημα υγείας γιατί σκέφτεται ότι οι ιδιωτικές κλινικές δεν δέχονται περιστατικά covid, άρα, αν υπήρχε ο ιδιωτικός τομέας μόνο, σκέφτεστε τι θα γινόταν όλος αυτός ο κόσμος ο οποίος αρρωσταίνει. Ακόμα και η πανδημία να τελειώσει, που μακάρι να γίνει, αν και όλοι μιλάνε για ένα τρίτο "κύμα", το θέμα είναι ότι ήδη έχει δημιουργηθεί μια ομάδα ασθενών που θα χρειαστούν ιδιαίτερη φροντίδα και παρακολούθηση από δω και στο εξής, χώρια όλος ο υπόλοιπος όγκος ασθενών καθώς τα νοσοκομεία έχουνε γίνει πλέον μιας νόσου», υπογράμμισε η κ. Μπακιρλή.

Κρίσιμη η κατάσταση παρά τη μείωση των εισαγωγών

Οι νοσοκομειακοί γιατροί τόνισαν ότι το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται μία μείωση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό, ωστόσο αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

«Φαίνεται ότι από την περασμένη εβδομάδα υπάρχει μία τάση μείωσης του αριθμού των προσερχομένων ασθενών, των νοσηλευομένων κι έτσι προκύπτουν επιτέλους κάποιες καλύτερες προοπτικές, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την τεράστια πίεση που δέχτηκε το εθνικό σύστημα υγείας», ανέφερε ο κ. Σιούλης και πρόσθεσε: «Ωστόσο, ακόμη δεν πρέπει να περνάει κανένα μήνυμα υπεραισιοδοξίας. «Η πανδημία δυστυχώς υπάρχει εδώ. Θα πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η μάχη που δίνουμε και ο καθένας προσωπικά, με τα μέτρα προστασίας, αλλά και με έμπρακτη συνδρομή της κυβέρνησης, προκειμένου να ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας».