Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020
x

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΣ ΤΩΝ 28 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Οι 28 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων έδωσαν προθεσμία ως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Έντονες επιφυλάξεις εξέφρασαν υπουργοί Εσωτερικών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άρση των όρων και των προϋποθέσεων, όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίου για τους υπηκόους της Τουρκίας που επιθυμούν να ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν από το καλοκαίρι, στοιχείο-κλειδί του σχεδίου συμφωνίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα, που ειδικά το Βερολίνο ευελπιστεί ότι θα σταματήσει τη μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

'Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κείμενο στο οποίο οι ηγέτες της Ε.Ε. και της Τουρκίας συμφώνησαν επί της αρχής στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας προβλέπει ότι η Άγκυρα θα εμποδίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα το διπλασιασμό της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες που ζουν στην τουρκική επικράτεια, την άρση της υποχρέωσης των Τούρκων να παίρνουν βίζα για να επισκέπτονται την Ε.Ε., καθώς και την επιτάχυνση των εδώ και καιρό αποτελματωμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Ωστόσο για τους υπουργούς Εσωτερικών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες υπάρχουν ακόμη πολλές «λεπτομέρειες» να αποσαφηνιστούν.

Οι 28 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων έδωσαν προθεσμία στους εαυτούς τους ως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (17 - 18 Μαρτίου) για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία συναντά αντίσταση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων και για τις επιδόσεις της Τουρκίας σε ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή η ελευθερία του Τύπου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ