Skip to main content

Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι στην ισλαμοποίηση των Κατεχομένων

Οι διαδηλώσεις μεγάλου μέρους των Τουρκοκυπρίων, που αντιδρούν στην περιθωριοποίησή τους από τους έποικους, δεν φέρουν αποτέλεσμα.

Απομακρύνεται ολονέν και περισσότερο η πιθανότητα να αποδεχθούν οι Έλληνες εφαρμογή κάποιου βρετανικού σχεδίου της μορφής Ανάν, από την στιγμή που η Τουρκία προχωρεί εντατικά στην ισλαμοποίηση των Κατεχομένων, που θα φέρει περαιτέρω διαίρεση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οι οποίες κοινότητες δεν είναι πλέον Ε/κ και Τ/κ, αλλά Ε/κ και Τούρκοι έποικοι. Με τους Τουρκοκυπρίους να καθίστανται πλέον μειονότητα, αλλά κυρίως να μη έχουν την δυνατότητα λήψης αποφάσεων στην περιοχή τους, περιοριζόμενοι απλώς σε διαμαρτυρίες.
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της Λευκωσίας, με πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, το φέρουν να έχει ετοιμάσει ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρονται τεκμηριωμένα και με γεγονότα όλες οι κινήσεις και ενέργειες της Τουρκίας για επιβολή θρησκευτικού καθεστώτος στην κατεχόμενη Κύπρο, στα πρότυπα αυτού που υπάρχει στην Τουρκία με το ΑΚΡ του Ερντογάν.

Γίνεται μάλιστα αναφορά στον ρόλο της τουρκικής "πρεσβείας" στα κατεχόμενα, η οποία λειτουργεί ως σκιώδης "κυβέρνηση" του ψευδοκράτους. Έχει παρατηρηθεί συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ότι ο εκάστοτε "πρέσβης" της Τουρκίας, έχει την ευθύνη προώθησης και εφαρμογής των οδηγιών της Άγκυρας. Το Γραφείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, αποτελεί εργαλείο για ανατροπή κάθε στοιχείου κοσμικής εκπαίδευσης εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Το Γραφείο συντονισμού σε θέματα νεολαίας και αθλητισμού, άρχισε να λειτουργεί σιωπηρά με στόχο την προώθηση "μουσουλμανικής συνείδησης" στους νέους, με τους μιναρέδες να ξεφυτρώνουν όπως τα μανιτάρια στα κατεχόμενα. Η μόνη ουσιαστική αντίδραση στις μεθοδεύσεις του καθεστώτος Ερντογάν προέρχεται από τη Συντεχνία των Τ/κ Δασκάλων, η οποία διαμηνύει πως «δεν θα δεχτεί η θρησκεία να γίνει πολιτικό όργανο, ούτε η εκπαίδευση να καταστεί θρησκευτικό εργαλείο», αλλά ποιος την ακούει;

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για επιβολή ισλαμικού σκοταδιστικού καθεστώτος στα κατεχόμενα συνδέονται και με τις κινήσεις που γίνονται για απαγόρευση σε Ελληνοκύπριους να μεταβούν για εκκλησιαστικές λειτουργίες. Διατυπώνονται φόβοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι η ψευδοκυβέρνηση των Κατεχομένων, με εντολές της Άγκυρας, επιχειρεί βαθμηδόν να απαγορεύσει πλήρως τις λειτουργίες σε εκκλησίες στα κατεχόμενα.

Είναι γεγονός, ότι διαδηλώσεις μεγάλου μέρους των Τουρκοκυπρίων, που αντιδρούν στην περιθωριοποίησή τους από τους έποικους, δεν φέρουν αποτέλεσμα. Άλλωστε, ο σουλτάνος δεν λαμβάνει υπόψη του τον λαό, ούτε καν το συμφέρον του κράτους του. Πιστός κι αυτός στις πεποιθήσεις του, όπως κάθε ιδεοληπτικός, δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας.

Υπολογίζεται ότι οι μισοί Τουρκοκύπριοι έχουν εγκαταλείψει την Κύπρο, με τους περισσότερους να βρίσκονται στη Βρετανία. Η πολυδιαφημισμένη παγκοσμίως πολυπολιτισμική κοινωνία δεν βρήκε εφαρμογή ούτε μεταξύ Τούρκων και Τουρκοκυπρίων. Σε εντελώς αντίθετο σημείο του ορίζοντα βρίσκονται οι πολιτιστικές ταυτότητες των δύο πλευρών.

Η Τουρκία από την πλευρά της, με το πάντα ισχυρό παρακράτος της κατευθυνόμενο από την ΜΙΤ, φθάνει μέχρι και σε απόπειρες δολοφονίας δημοσιογράφων που εκφράζουν τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων, με γνωστό το περιστατικό της απόπειρας Τούρκου έποικου κατά του διευθυντή της εφημερίδας "Αφρίκα", Σενέρ Λεβέντ.

Τι έφεραν οι Τούρκοι έποικοι στα Κατεχόμενα; Το είχε αποκαλύψει παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ταράφ", που δημοσίευσε εισηγήσεις σε Συνέδριο στην Κερύνεια, όπου ομολογήθηκε ουσιαστικά ότι τα Κατεχόμενα αποτελούν "Παράδεισο για πορνεία και συμμορίες".

Οι μετέχοντες στο συνέδριο είχαν σταθεί ιδιαιτέρως στη σύγχυση ταυτότητας. Ανέφεραν πως τα προβλήματα που προέκυψαν ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους και στους Τούρκους που ήρθαν από την Τουρκία, καθώς και πολλά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που προέκυψαν μετά το 1974, ενεργοποίησαν τα ανακλαστικά αυτοπροστασίας των Τουρκοκυπρίων ενάντια στην Τουρκία.

Περισσότερο συζητήθηκαν τα θέματα αυτών που έχουν μεταναστεύσει από την Τουρκία και τα προβλήματα αφομοίωσής τους. Οι μετέχοντες ανέφεραν πως μετά το 1990 υπήρξε σοβαρή αύξηση στη μετανάστευση, πως σχεδόν όλα τα αδικήματα διαπράττονται από μετανάστες εκ Τουρκίας, και αυτό προκάλεσε ανησυχία στον κόσμο του νησιού.

Εξέφρασαν μάλιστα την άποψη πως η διαμορφωμένη μέσα σε 500 χρόνια ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων αντιμετωπίζει πλέον το φάσμα της εξαφάνισης. Είπαν πως αυτοί που έρχονται στο νησί δεν γνωρίζουν το σύστημα αξιών του νησιού, δεν νοιάζονται ιδιαίτερα και αυτό είναι κάτι που διασπά στην συνοχή των μεταναστών. Μάλιστα ένας σύνεδρος είπε ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση βρόμισε ιδιαίτερα το νησί, μεταβάλλοντάς το σε παράδεισο για τα καζίνο και την πορνεία.
Πρέπει να σημειωθεί, πως οι Τουρκοκύπριοι δέχονται επιπλήξεις από πολιτικούς και ΜΜΕ της Τουρκίας, πως δεν είναι επαρκώς Τούρκοι και μουσουλμάνοι και τονίζουν πως είναι ανάγκη η Τουρκία να σταματήσει να αντιμετωπίζει ως ψευδοκράτος τα Κατεχόμενα. Ως τουρκική επαρχία δηλαδή, που ουσιαστικώς είναι.