Skip to main content

Αντικρουόμενα τα μηνύματα για το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «υπάρχει ταύτιση» με το κοινοτικό κλιμάκιο, το οποίο φέρεται να υποστηρίζει σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο πως «το κείμενο είναι άρτιο και σωστό» Ξένα δημοσιεύματα επι
«Λιγότερο φιλόδοξο, απ΄ όσο αναμένονταν». Με τον τρόπο αυτό περιγράφουν μεγάλα έντυπ+α του εξωτερικού, όπως η «Φραγκούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της ελληνικής οικονομίας, που παρουσίασε στο κλιμάκιο της ΕΕ η κυβέρνηση. Και κατά πάσα πιθανότητα, αυτό είναι το κλίμα που μεταφέρουν σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη τα ίδια τα μέλη του κλιμακίου. Η διαρροή αυτή έρχεται σε απευθείας αντίθεση με το κλίμα που επιχειρεί να καλλιεργήσει το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο λέγεται είναι πως «υπάρχει ταύτιση» κι ότι άποψη των κοινοτικών είναι πως «το κείμενο είναι άρτιο και σωστό».

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό κάνουν λόγο για ένα «μη φιλόδοξο σχέδιο», το οποίο κόβεται και ράβεται επί τριήμερο. Το κοινοτικό κλιμάκιο επιστρέφει σήμερα στις Βρυξέλλες κι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πριν κατευθυνθεί για το «Ελ. Βενίζελος» θα έχει μια νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σκοπός της θα είναι να φιξαριστούν οι όποιες αλλαγές προτάθηκαν από την πλευρά τους, έτσι ώστε το τελικό κείμενο του ΠΣΑ να «περάσει» από το υπουργικό συμβούλιο στις 15 Ιανουαρίου, κατόπιν να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στις 19 του μηνός να πάρει το τελικό ok από το πρώτο Eurogroup της χρονιάς.