Κυριακή 12 Ιουλίου 2020
x

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΚΟΡΚΟΝΕΑΣ

Στο σκεπτικό αναφέρεται πως υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία και μη επαρκής αιτιολογία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθίσει ξανά στο εδώλιο ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, αναφορικά με την υπόθεση δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αφήνει η άσκηση αναίρεσης κατά της επίμαχης απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Ο λόγος άσκησης της αναίρεσης είναι η παροχή του ελαφρυντικού του προτέρου συννόμου βίου στον πρώην ειδικό φρουρό, που τον οδήγησε εκτός φυλακής, καθώς έσπασαν τα ισόβια και του επιβλήθηκε ποινή 13 ετών, σημαντικό μέρος της οποίας είχε εκτίσει και μπόρεσε να αποφυλακιστεί. Ειδικότερα, είχε συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκαν και μεροκάματα που έκανε ως έγκλειστος.

Στο σκεπτικό αναφέρεται πως υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία και μη επαρκής αιτιολογία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Πλέον, η υπόθεση θα κριθεί από το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και στην περίπτωση που η απόφαση είναι θετική, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας θα πρέπει να εκδικαστεί εκ νέου ως προς την παροχή ελαφρυντικού, δηλαδή δεν θα κριθεί ξανά η ενοχή του ή μη, αλλά ουσιαστικά το αν πρέπει να του δοθεί ελαφρυντικό που θα προσδιορίσει ανάλογα και την ποινή του.

Τι είχε προτείνει ο Εισαγγελέας του ΜΟΕ Λαμίας

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό Β. Χανή, που ήταν ο εισαγγελέας της έδρας του ΜΟΕ Λαμίας ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση, στο συγεκριμένο ελαφρυντικό, που άλλαξε πρόσφατα στο νέο Ποινικό Κώδικα «δεν μπορεί να δοθεί μόνο από το μητρώο».

Όπως υποστήριξε ο κ. Χανής, «αν ο νομοθέτης ήθελε ως μόνη προϋπόθεση το ποινικό μητρώο θα το έγραφε σαφώς, αλλά από την στιγμή που δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει σύννομος βίος ακόμη και με κάποιο πλημμέλημα, δε σημαίνει ότι ο σύννομος βίος φαίνεται από ένα λευκό ποινικό μητρώο». Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, η κρίση του δικαστηρίου ως προς την παροχή του συγκεκριμένου ελαφρυντικού πρέπει να βασίζεται από την παρουσία του κατηγορουμένου στο δικαστήριο και από την πορεία της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

«Ο κατηγορούμενος είχε σύννομο οικογενειακό βίο. Το ίδιο συνέβη και στην επαγγελματική του ζωή. Ακούστηκαν χαρακτηρισμοί ότι ήταν «ο Ράμπο», δηλαδή πιο εκρηκτικός σε συμπεριφορές, αλλά αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει μη σύννομη συμπεριφορά. Στη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής του είχε τιμηθεί από την αστυνομία για τη δράση του. Μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας δεν υπήρξε μη σύννομη συμπεριφορά του, άρα συντρέχει βάσιμος λόγος χορήγησης του ελαφρυντικού. Υπήρξε μία αμελής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά από την πλευρά του κατηγορουμένου...» είχε αναφέρει ο εισαγγελέας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της πολιτικής αγωγής,
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ