Skip to main content

Στην αντεπίθεση η Κίνα με δασμούς σε 5.200 αμερικανικά προϊόντα

Με τα αντίμετρα της Κίνας ύψους 60 δισ. δολαρίων συνεχίζεται ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει με τις ενέργειές του ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει νέους τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικού ύψους 60 δισ. δολαρίων, σε αντίποινα για τους επιπρόσθετους δασμούς που ανακοίνωσε την Δευτέρα η Ουάσινγκτον.

Από την Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, το Πεκίνο θα επιβάλει δασμούς ύψους 5-10% σε συνολικά 5.200 προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, διευκρίνισε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό "να υπερασπιστεί τις ελεύθερες συναλλαγές και τις πολυμερείς ανταλλαγές και να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα" της Κίνας, πρόσθεσε.

Η απόφαση της Κίνας ήταν αναμενόμενη, καθώς την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 10% στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι δασμοί αυτοί θα αυξηθούν στο 25%. Η Ουάσιγκτον διαμήνυσε παράλληλα ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει.

«Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ύψος των τελωνειακών δασμών, η Κίνα θα απαντήσει αναλόγως» προειδοποίησε σήμερα το Πεκίνο.

Η επιβολή των νέων αμερικανικών δασμών θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τις σε άλλες χώρες, όπως διευκρίνισε στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Λίγο νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο μπορεί να μην επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο πρόβλημα: αυτή η νέα ομοβροντία μέτρων εντείνει την αβεβαιότητα, είπε ο Γκενγκ Σουάνγκ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξάγονται "στη βάση της ισότητας και της καλής πίστης". "Όμως αυτό που μόλις ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ δεν μαρτυρά καμία ειλικρίνια, καμία καλοπιστία", συνέχισε, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτους" τους νέους δασμούς.

Τραμπ: Αντίποινα, εάν η Κίνα πλήξει τους αγρότες και κτηνοτρόφους

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί από το Πεκίνο να μειώσει το αβυσσαλέο εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ ανοίγοντας την αγορά του στα αμερικανικά προϊόντα.

Η Κίνα «δήλωσε ανοιχτά ότι επιχειρεί να επηρεάσει τις εκλογές μας, εξαπολύοντας επίθεση κατά των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στη βιομηχανία μας, εξαιτίας της πίστης τους σε εμένα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο την κλιμακούμενη εμπορική ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

«Αυτό που το Πεκίνο δεν καταλαβαίνει, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι μεγάλοι πατριώτες και κατανοούν πλήρως ότι η Κίνα επωφελείται σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο εμπόριο εδώ και πολλά χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, τη στιγμή που το Πεκίνο ανακοίνωνε την επιβολή των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα.

Όπως πρόσθεσε, «γνωρίζουν επίσης ότι είμαι αυτός που ξέρει πώς να το σταματήσει».

Ο κ. Τραμπ προανήγγειλε «μεγάλα και γρήγορα οικονομικά αντίποινα» εναντίον της Κίνας, εάν η τελευταία πλήξει τους Αμερικανούς αγρότες, τους κτηνοτρόφους και / ή τους εργαζομένους στη βιομηχανία.