Skip to main content

Αντιπαράθεση για τα επιτόκια δανεισμού

«Η Ελλάδα δανείζεται κανονικά», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στην έντονη κριτική για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που δέχθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση το
«Η χώρα δανείζεται και θα συνεχίσει να δανείζεται, ενώ παράλληλα έχουμε ένα σοβαρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, την προσεκτική εκτέλεση του προϋπολογισμού και ένα πρόγραμμα σοβαρών διαρθρωτικών αλλαγών. Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και εγρήγορση τις εξελίξεις, αλλά στόχος μας δεν είναι τόσο η καθημερινή διακύμανση των επιτοκίων, αλλά παραμένει η εμπέδωση του χαμένου αισθήματος αξιοπιστίας της χώρας και η είσοδος της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Αυτό απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη Βουλή κατά τη συζήτηση και επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου και στις έντονες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η αντιπολίτευση εξέφρασε την αγωνία της για τις εξελίξεις και σχολίασε: «Κρίμα που αυτή την αγωνία την έχουν τώρα και όχι το 2009, όταν καταγραφόταν αυτός ο απίστευτος εκτροχιασμός της οικονομίας».

Από τη ΝΔ ο εισηγητής στο φορολογικό νομοσχέδιο Θεόδωρος Καράογλου μίλησε για «αγωνία και αμηχανία για την πρωτοφανή άνοδο του spread». Ο ίδιος έκανε λόγο για αδιέξοδη και λάθος πολιτική της κυβέρνησης: «Σας καλούμε να σοβαρευτείτε και να ανακαλύψετε τον «αξιωματούχο»-βαθύ λαρύγγι».

«Ας σταματήσουν οριστικά να μιλάνε στην κυβέρνηση, γιατί όταν το κάνουν μας στοιχίζουν κάθε φορά αρκετές εκατοντάδες ευρώ», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «παλινωδίες και άστοχες ανώνυμες διαρροές, ενώ επανέλαβε ότι δεν νοούνται θριαμβολογίες, αφού δεν επηρεάζεται από αυτές η συμπεριφορά των αγορών.

«Κινδυνεύει η όλη προσπάθεια να έχει ένα σισύφειο αποτέλεσμα», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, αφού, όπως υπογράμμισε, ό,τι εισπράττουμε από τη μία πληρώνουμε από την άλλη.

Από την πλευρά των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ο Κώστας Γείτονας είπε ότι η κυβέρνηση ούτε θριαμβολογεί ούτε μοιρολατρεί, ενώ συμφώνησε ότι «εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να μιλάμε όσο το δυνατόν λιγότερο». «Η ακράτεια δηλώσεων μόνο κακό προσφέρει», συμφώνησε και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Ο αγορητής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης μίλησε για υποκρισία της ΝΔ, η οποία «είναι υπόλογη για το δημόσιο χρέος» και προσέθεσε ότι και πάλι καλείται ο λαός να πληρώσει, για να τα καρπωθούν οι κερδοσκόποι και από τα επερχόμενα νομοσχέδια για το εργασιακό, το ασφαλιστικό και για τις συγχωνεύσεις που υποκρύπτουν και απολύσεις.

Από τον ΛΑΟΣ, ο Ηλίας Πολατίδης επανέλαβε ερώτηση που έχει καταθέσει σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα της Le Monde για το ρόλο του επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου και τη σχέση του με την Goldman Sachs.

Δεν ξέρω ποια σχέση έχει ο κ. Χριστοδούλου με την Goldman Sachs, ξέρω όμως ότι είναι ο πιο φλύαρος επικεφαλής σε αυτό το πόστο στην Ευρώπη, σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος είπε ότι οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν απαλλάσσουν τη σημερινή από τα δικά της λάθη χειρισμών: «Παρατηρείται έλλειμμα σοβαρότητας της ελληνικής κυβέρνησης και περίσσευμα φλυαρίας».