Skip to main content

Αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ για τα ομόλογα

Αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σημειώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση των ομολόγων.
Αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σημειώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση των ομολόγων, με αφορμή τις καταθέσεις του πρώην γενικού διευθυντή και της πρώην διευθύντριας Δημοσίου Χρέους της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, Ελευθέριου Φούκα και Παναγιώτας Σπυρουλοπούλου.

Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι με την κατάθεσή της η κ. Σπυρουλοπούλου εμπλέκει τόσο τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα όσο και τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Κουρή, τους οποίους, όπως σημείωσαν η ίδια και ο  τότε γενικός διευθυντής της Δ23, αρμόδιας υπηρεσίας για τα εξοπλιστικά, Ελευθέριος Φούκα, είχαν ενημερώσει προσωπικά για τις επιφυλάξεις τους ως προς το δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμύριων ευρώ της JP Morgan.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά αποκαλύπτεται εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Από την πλευρά της η ΝΔ κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι «συνεχίζει την τακτική εκφοβισμού μαρτύρων και η Επιτροπή έχει μετατραπεί σε Εξεταστική δομημένων εκβιασμών και δομημένων απειλών μαρτύρων», ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε «για προειλημμένες αποφάσεις».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η κ Σπυρουλοπούλου κατέθεσε ότι «η ίδια μαζί με τον κ Φούκα είχαν συνάντηση στο γραφείο του τότε γενικού γραμματέα του υπ. Οικονομικών κ. Κουρή, όπου του ανάπτυξαν τις επιφυλάξεις τους για το επίμαχο ομόλογο της JP Morgan και στη συνέχεια μετέβησαν στο γραφείο του κ Δούκα, στον οποίο του την επανέλαβαν. Ωστόσο, ο κ. Δούκας τους είπε ότι το ομόλογο ήταν επωφελές και υπέγραψε την σχετική υπουργική απόφαση το Φεβρουάριο του 2007».

Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα γνωστοποίησε δύο σχετικές επιστολές της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου προς τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, με θέμα «υποβολή πρότασης για δανεισμό από την Τράπεζα JP Morgan».

Από την πλευρά της ΝΔ τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Νίκος Νικολόπουλος αντέτειναν ότι «τίποτα το πρωτοφανές και επιλήψιμο δεν έγινε» και ότι «οι υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν με τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών τις επαφές που γίνονταν κάθε φορά, που εισηγούνται για το δανεισμό ή έκδοση ομολόγου».

«Οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις, αλλά επιφυλάξεις. Αυτό σημαίνει ότι εισηγήθηκαν θετικά για το ευνοϊκό του κόστους δανεισμού του δημοσίου, αλλά επιφυλάχθηκαν, επειδή δεν είχαν αρμοδιότητα για το θέμα της εμπιστευτικότητας και για την επίπτωση στην πορεία δανεισμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Παυλόπουλος.

Η αναφορά του κ Φούκα στην Εξεταστική, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα, ότι δεν θυμάται αν υπήρξε συνάντηση του ιδίου και της κ. Σπυρουλοπούλου με τους κυρίους Δούκα και Κουρή, προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ αλλά και νέα αντιπαράθεση με την ΝΔ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του καταλόγισαν προσπάθεια να αποκρύψει το κρίσιμο αυτό γεγονός, ενώ η ΝΔ κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι «προσέρχεται στην Εξεταστική Επιτροπή, έχοντας ήδη βγάλει τα συμπεράσματά του».