Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019
x

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή και στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο η κριτική της αντιπολίτευσης για τα επιτόκια δανεισμού στις κινήσεις των τελευταίων ημερών.

Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή και στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο η κριτική της αντιπολίτευσης για τα επιτόκια δανεισμού στις κινήσεις των τελευταίων ημερών.

«Η ΝΔ παραμένει αδιόρθωτη χωρίς να θέλει να παραδεχθεί την χειριστή κατάσταση στην οποία έφερε την οικονομία», τόνισε παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ λίγο νωρίτερα η κα. Ντόρα Μπακογιάννη απέρριψε τους ισχυρισμούς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η ΝΔ επιχαίρει για τη σημερινή κατάσταση. Ψυχραιμία, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν ό,τι συζητείται σε έναν οργανισμό στην Ουάσιγκτον να προκαλεί θόρυβο στην Αθήνα.

Ο διάλογος ξεκίνησε από τον εισηγητή της ΝΔ Θεόδωρο Καράογλου που είπε για την χθεσινή κίνηση δανεισμού 1 δισ ευρώ ότι «είναι η πρώτη φορά στην τελευταία εικοσαετία που η χώρα δεν μπόρεσε να δανειστεί».

Ακολούθησε ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που χαρακτήρισε τα προχθεσινά επιτόκια δανεισμού «ως ψυχρολουσία για την κυβερνητική προπαγάνδα για γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων». -Το πιστόλι αποδείχθηκε νεροπίστολο, συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι «η υφεσιακή δυναμική μας οδηγεί πιο κοντά στο ΔΝΤ το οποίο δίνει άλλη ερμηνεία σε σχέση με την Κομισιόν για όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες».

Ο τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε ότι «το πανηγυρικό κλίμα δε δικαιολογείται, αλλά απαιτείται αντί της θριαμβολογίας περίσκεψη και σε καμία περίπτωση αντιφατικές δηλώσεις. Περισσεύει η υποκρισία, δείχνουν να επιχαίρουν, αν και βασικοί υπεύθυνοι, απάντησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο Δημήτρης Κουσελάς απέδωσε «διαστροφή σε αυτούς που οδήγησαν στον εκτροχιασμό και επιχαίρουν».

«Είναι λάθος να υποστηρίζετε ότι επιχαίρουμε. Την αγωνία μας για το πού πάει η οικονομία δεν μπορείτε εσείς να τη μεταφράζετε σε χαρά. Αυτό πρέπει να το πάρετε πίσω», υπογράμμισε παρεμβαίνοντας η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

«Δεν κάνω δίκη προθέσεων, αλλά η ΝΔ εξακολουθεί να μην αποδέχεται τις ευθύνες της, για το πού βρίσκεται σήμερα η χώρα», παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Και συνέχισε:

«Είναι αδιόρθωτη η ΝΔ που αρνείται να παραδεχθεί ότι παρέδωσε μία οικονομία σμπαράλια, ένα διαλυμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και αυξημένες τις δαπάνες λόγω των δώρων που κάνατε. Διαλύσατε το κράτος και ζητάτε τώρα τα ρέστα».

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι δεν συνιστά σοβαρή αντιμετώπιση και υπεύθυνη στάση να γίνεται για τα θέματα αυτά έτσι η συζήτηση. Η Ελλάδα, υπογράμμισε, δανείζεται κάθε φορά χαμηλότερα από την προηγουμένη, κι αυτό οφείλεται στο ότι έχουν ληφθεί σωστά μέτρα αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού.

Ειδικά για τον προ ημερών δανεισμό με ομόλογο επταετούς διάρκειας, είπε ότι έγινε σκοπίμως, γιατί τα προηγούμενα δάνεια ήταν πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας, ενώ το συγκεκριμένο απευθυνόταν σε συγκεκριμένους ενδιαφερομένους.

Για το χθεσινό δανεισμό, είπε ότι ήταν κάτι απολύτως ειδικό «κι όποιος μιλά και σχολιάζει, δείχνει πως δεν ξέρει πώς λειτουργεί το σύστημα». Η χώρα συνεχίζει να δανείζεται πιο ψηλά από ό,τι θέλουμε, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε όμως βέβαιος ότι θα επέλθει αποκλιμάκωση σε συνάρτηση με τα μέτρα που λαμβάνουμε και την απόλυτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθεροποίησης.

Ήδη, είπε, έχει ολοκληρωθεί o δανεισμός του Απριλίου που είναι ο πιο δύσκολος μήνας και θα ακολουθήσει ο Μάιος, ενώ από εκεί και πέρα θα πορευθούμε με τις δικές μας δυνάμεις.

Ανταπαντώντας ο εισηγητής της ΝΔ κ. Καράογλου επέμεινε ότι η χθεσινή προσπάθεια ήταν ατυχής: «Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα δεν μπόρεσε να δανειστεί το ποσό που ήθελε. Να σταματήσει το παραμύθι ότι για όλα φταίει η ΝΔ. Είστε κυβέρνηση έξι μήνες και ήδη έχετε διαμορφώσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα στην οικονομία εντός και εκτός χώρας».

Ο υπουργός επανήλθε στην κριτική και απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ: «Είναι ακατανόητο γιατί συγχέεται ό,τι υποστηρίζει ένας οργανισμός στην Ουάσιγκτον. Το ΔΝΤ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που έχει τους δικούς του κανόνες και αυτά που δήλωσε ο επικεφαλής Στρος Καν είναι το προφανές. Η πραγματική διάσταση δεν έχει σχέση με το θόρυβο. Η πραγματική διάσταση είναι ότι η Ελλάδα χρειαζόταν την απόφαση που ελήφθη για ευρωπαϊκή στήριξη».A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ