Skip to main content

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον Καλλικράτη

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τους πολιτικούς αρχηγούς του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη».
Αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τους πολιτικούς αρχηγούς του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη», ενώ την πρώτη της παρέμβαση στη Βουλή, μετά τη διαγραφή της από τη ΝΔ, έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, που δήλωσε ότι ψηφίζει «παρούσα».

Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε το ν/σ «μεγάλο αυτοδιοικητικό θεσμικό εγχείρημα» που εισάγει τη χώρα σε νέα εποχή, ενώ υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να αλλάξει την πολιτική των εξαιρέσεων και να βάλει τέλος σε ένα πελατειακό καθεστώς, που έχει διαχρονικές ευθύνες, όπως είπε, και κατάστρεψε την Ελλάδα.

Από την πλευρά τους, τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας άσκησαν εφ΄ όλης της ύλης κριτική στη κυβέρνηση, ενώ άφησαν αιχμές για εκλογικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από το «Καλλικράτη», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών.

«Σχεδιάζετε τις περιοχές για να στήσετε προκάτ κάλπες. Να αρπάξετε τις επικείμενες εκλογές. Έχετε στήσει μηχανή εξασφαλίσεως της εξουσίας. Ο λαός όμως θα σας αποβάλει, γιατί δεν σας αντέχει. Δημιουργείτε τις τεχνικές για να μείνετε στην εξουσία. Εμείς αυτό θα το πολεμήσουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης.

Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «αναιμική κυβέρνηση που σχεδιάζει με το ν/σ την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν θα βγάλει την 4ετία λόγω του βάρβαρου ασφαλιστικού».

«Η χώρα χάνεται, βουλιάζει. Εσείς δεν βαδίζετε καθόλου καλά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η χώρα να πέσει σε μεγάλη δίνη», κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί εκλογικής σκοπιμότητας, τονίζοντας ότι «αν ήθελε να στρατολογήσει τους 530.000 μετανάστες», όπως υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, «είχε τη δυνατότητα να το κάνει με το προηγούμενο ν/σ της ΝΔ, χωρίς να χρειάζεται καν υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης».

«Ο Καλλικράτης είναι ένα από τα 3-4 μεγάλα ζητήματα για τα οποία ζητήσαμε και πήραμε την έγκριση του ελληνικού λαού. Υπάρχουν δεκάδες λόγοι που γίνεται ο Καλλικράτης. Ένας από αυτούς είναι η εξοικονόμηση πόρων που θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Ποιος μπορεί λοιπόν να πει ότι τη μεγάλη αυτή θεσμική αυτοδιοικητική αλλαγή δεν την εφαρμόζει, ιδίως τώρα που έχουμε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης;», ρώτησε ο κ. Ραγκούσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του ν/σ, τονίζοντας ότι δεν πείθουν την ελληνική κοινωνία οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για μεταρρυθμιστική αυτοδιοικητική τομή, αλλά την αντιλαμβάνεται ως «ακόμα μία επιθετική κίνησή της».

«Προχωράτε είτε με παλινωδίες είτε με ψέματα, έχοντας την κοινωνία απέναντί σας, αλλά δείχνετε να μην σας νοιάζει αυτό», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Το ν/σ πόρρω απέχει από τη δημοκρατική αποκεντρωτική μεταρρύθμιση. Διαπνέεται από νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Ανοίγετε φαρδιά πλατιά τη πόρτα για χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Το πιθανότερο είναι να μειώσετε έτσι κάπως τα κόστη. Το σίγουρο όμως είναι ότι δημιουργείτε ένα εκρηκτικό κοινωνικό έλλειμμα με τις πολιτικές σας. Εσείς δεν είστε εκσυγχρονιστές ούτε είναι δημοκρατική μεταρρύθμιση ένα ν/σ που αφήνει χωρίς πόρους την Αυτοδιοίκηση, επιχειρεί χιλιάδες απολύσεις, εδραιώνει το δικομματισμό με το ζόρι, υποκρύπτει εκλογικά σχέδια και διατηρεί το καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής νομαρχών και δημάρχων».

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης μίλησε για μεγάλες ανακρίβειες του κ. Τσίπρα όπως ο ισχυρισμός του για χιλιάδες απολύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που έρχεται να βάλει κανόνες, τους οποίους η ίδια η κοινωνία ζητά.

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε το ν/σ άτολμο ενώ μίλησε για «αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που είναι κουτσή, άνευρη, ελλιπής και ανεφάρμοστη».

«Με τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί η κυβέρνηση ακυρώνει τη συναίνεση. Και εκεί που ουσιαστικά υπάρχει συναίνεση, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα τη χρειάζεται, και εμένα με αναγκάζει και είμαι υποχρεωμένη να ψηφίσω παρούσα», κατέληξε η κα Μπακογιάννη.